0 sött

Lussekatter med creme fraiche

Det finns ganska många fina recept på lussekatter med romlagrad saffran, kalljäst deg och så vidare. Detta är inget av dem. Detta är ett förhållandevis vanligt recept som går fort och enkelt. Det behövs då jag hade två hjälpredor i köket idag – en på tre år och en på elva år.

Du behöver:
1 gram saffran
100 gram smör
en burk creme fraiche
1.5 tsk salt
1.5 dl strösocker
5 dl mjölk
lite russin
15-16 dl vetemjöl
ett uppvispat ägg
ett paket jäst

Smula ner jästen i bunken, smält smöret i en kastrull. Häll ner mjölken i det smälta smöret och värm till fingervarmt. Häll ner smör/mjölken i degbunken. Häll i creme fraiche, salt, strösocker, mjölk och det mesta av mjölet. Kör i maskin tills degen släpper bunken.
Låt jäsa i 30 minuter. Forma lussekatter och lägg på papprad bakplåt. Dekorera med russin och pensla med uppvispat ägg. Låt jäsa 20-30 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader och grädda i 6 minuter tills katterna fått fin färg. Sanera köket efter ungarnas framfart – som vanligt vart det mjöl precis överallt. Ät lussekatter med lite julmust tills magen står i fyra hörn.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara