0 sött

Kolakakor med flera smaksättningar

Julen står för dörren och det är dags att baka i massor. Om man nu gillar sånt. Jag gillar ju att baka och julen är en fin ursäkt för att prova nya recept. Jag och Korvungen hade lite långtråkigt en kväll förra veckan och då bestämde vi (jag) att det skulle bakas. För Korvungen han bara åt en massa deg. Sjuka mängder deg. Och sen gick han över till att knycka en massa färdiga kakor också. Undrar varför han hade svårt att somna sen… Hmm….

I alla fall, på Mitt Kök-mässan införskaffades det en herrans massa tidningar relaterade till mat och bakning. Och i senaste numret av Hembakat hittade jag det fina tipset på olika smaksättning på en och samma deg för kolakakor.
 
Sagt och gjort, vi satte igång, det gäller att jobba snabbt när Korvungen är med för det händer lätt att det istället för 1 tsk salt är ett halvt paket salt i degen… Eller så står han där med fingrarna i smöret/mjölet/lakritspulvret och ser sjukt nöjd ut. Tur att han är söt.

Till c:a 36 kakor

120 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 mks ljus sirap

Smaksättning
2 tsk lakritspulver 
1 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
1 krm mortlad kardemumma.

Sätt ugnen på +175 °C och rör smör och socker poröst. Blanda sen alla torra ingredienser och tillsätt smörblandningen och sirapen. Dela degen i tre delar och smaksätt med lakrits, kanel och kardemumma. Se till att smaksättningarna knådas in ordenligt. Rulla ut respektive deg till en rulle, lägg på en plåt och platta till rullarna något med händerna. Grädda längderna i 10-12 minuter. Låt dem sedan svalna någon minut innan du skär dem i sneda bitar.

PS: Receptet är något justerat från det som stod i Hembakat.


Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara