0 kött

Belgisk köttgryta i decembermörkret

Så är snart julaftonen här. Julstämningen är det väl lite sisådär med då det saknas en viktig detalj – snö utanför köksfönstret. Detta får mig osökt att tänka på julölsfestivalen i Essen utanför Antwerpen som jag var på för några år sedan. Känns ju lite märkligt att först gå runt i ett julpyntat Antwerpen där snön lyste med sin frånvaro och sedan hoppa på tåget för vidare transport till Essen där årets skörd av belgiska julöl var uppdukad för publikum. Nåväl, mycket trevligt och juligt ändå kan man ju ha det utan snö.

Så om du som jag längtar tillbaka till Belgien så kan man ju alltid veva ihop en stoofvlees – belgisk köttgryta med öl i. Lite friterad potatis och en skål hempiskad majonnäs samt ett glas trevlig belgisk öl så är man nästan tillbaka i Antwerpen. Inte så julig mat, men ack så gott.

Stoofvlees är min favorit när jag är i Belgien och jag äter den så fort jag kommer åt.
Det ursprungliga receptet kommer ifrån An på Belgodeli. Jag julade till mitt med julmust, då jag hade för lite mörk, belgisk öl hemma samt att jag tog bort plommonen som jag inte är så förtjust i.

Du behöver
Ca 800 gram högrev
2 st grovskurna lökar
2 msk gåsfett
2 lagerblad
1 krm torkad timjan
2 dl julmust
1 msk vinäger
2 msk Sirop Artisanal d’Aubel
2 glutenfria brödskivor
Dijonsenap
salt och peppar

Skär köttet i kuber om ca 2x2x2 cm. Skär lökarna grovt. Fräs på köttet i en stekpanna innan du häller över det i en slowcooker. Visst, du kan använda en vanlig stekgryta och köra långkok på spisen också, men nu råkar jag ha en slökokare så varför inte använda den.

Lägg i lagerbladen, timjan, julmust, vinäger och belgiska sirapen. Mer om den marmeladliknande koncentrerade fruktmassan kan du läsa här. Krydda med lite salt och peppar.

Bred dijonsenap på båda sidor av brödskivorna och lägg i. Brödet kommer att binda såsen och reda av grytan. Sådärja, nu är det bara att vänta några timmar tills grytan är klar. En slökokare är en fantastisk investering om du som jag gillar olika grytor som kräver långkok. Lite mer om långkok i slökokare kan du läsa här. Håll båda tummarna för att tomten kommer med en slowcooker på julaftonen!

Grytan serveras med fördel till hemgjorda pommes och en god majonnäs. Häll upp en trevlig belgare i glaset också, varför inte en Westmalle dubbel eller för att vara extra julig, ett par glas av kanske världens bästa tomteöl –  N’ice Chouffe!

God jul eller snarare Vrolijk kerstfeest!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara