1 event

Årskrönika 2013 signerad Glimten i grytan

 

Ibland kan det vara skönt att titta i backspegeln och se att det har hänt en massa under året. Ska härmed försöka summera ihop det lite kortfattat.

Vi gick ut hårt i januari och började med att köra en ’Här är ditt kylskåp’ hos en familj i Björklinge. Som om det inte var nog att husera i ett nytt kök med överraskningsmomentet vad de hade och inte hade i kyl/frys/skafferi hade vi sällskap av journalisten Johanna Stenius och fotograf. Det här skulle ju säljas som reportage till UNT:s Mat och Dryck-sektion. Men det gick bra, mycket bra. En mallig trio syntes sen på förstasidan på UNT i februari!
I februari var Mikael samtalsledare för ett författarmöte på Stadsbiblioteket. Och inte med vilka som helst utan med Bruna Maten-gänget! De som gjort sig kända hos svenska folket för att de lagat sig igenom ett otal receptkort från 70-talet. Vissa rätter goda, andra inte. Mikael hade lagat Skinkägg i gelé och Karin hade bakat dammsugare för att hedra dessa underhållande testlagare.
Påsken kom i mars, det anordnades Påskmustproving av Ulrik och vi fixade en massa sillar. Det tillverkades påskig mat till höger och vänster såsom påskiga cakepops och marsipanägg. I mars fick Karin hem 10 kg citrus genom Johan Hedberg aka Matgeek. Ungefär 8 kg clementiner skulle tillredas, det blev likör, inlagda clementiner, clementincurd, juice, gelé, marmeladgodis. Gaah! Fattar ni vilka mängde vi pratar? Som tur var kom det med några citroner också i leveransen. Ska ni koka lemon curd så gör det baske mig på ekologiska citroner, det är himmeln det!
I april körde vi nästa ’Här är ditt kylskåp’, denna gång i Örsundsbro. Familjen hade sålt in sig med att de ville att vi skulle laga en trerätters med rabarber. Sagt och gjort, vi åkte dit och levererade. Massa rabarber senare och något sura i magen åkte vi nöjda hemåt mot Uppsalatrakterna igen. I april hade även Karin och Ulrik förmånen att gå på en föreläsning av Marcus Samuelsson på Kitchen and Table i Uppsala. Underhållande att få höra historien om hur Marcus jobbat sig från konceptet Fine Dining till Fun Dining och hur det kom sig. Tänkvärt är också att mat är ett samtalsämne som berör många, och det är neutralt! I alla fall hyfsat neutralt till skillnad mot att diskutera politik och religion.
I maj hände det grejer! Grillsäsongen drog igång på allvar ute i Drälinge hos Ulrik. Mikael kubbade på som aldrig förr och Karin hann med en matresa till USA och N.Y. Mikael och Karin var i Göteborg och sprang Göteborgsvarvet i hagel, regn, åska, halv storm och solsken. Kul med variation på vädret… Det som stack ut lite extra i maj var kanske att vi hade blivit tillfrågade om vi kunde medverka på the Scrarp Lunch Project och deras lunch på Kalmars Nation. Det ville vi ju såklart! 100 gäster fick äta en gratis lunch som projektet hade samlat in mat till från affärer och restauranger. Mat som annars skulle ha slängts. En stor eloge till dem och deras engagemang för att belysa frågan om matsvinnet. Vårt bidrag förutom en kort presentation av oss och vad vi gör och varför, var några långpannor med brownies och blondies. Och aldrig har väl någon fallit så hårt för en kräm som Ulrik föll för Cathy’s Condensed Coffee Cream. Funkar till allt enligt honom!
Juni kom och man ser på recepten att maten blir mer och mer somrig, det uppmanas till spontanfikor och salladsätning. Vi pratar om hemodlat, hur man gör bacon och även en och annan öl i München slinker ner. Midsommar närmar sig och sillen är på tapeten igen också som silltårta.
Det blir juli och semestern är i full gång. Mikael rekar gårdsmejerier och fikaställen från förr. Äter ostar och bakelser med gaffel som en sann testpatrullmedlem.
Semestern slut för oss i augusti och vi börjar redan med inläggningar, tar hand om zucchinin som växer som ogräs i landet. Och äppelsäsongen kommer smygandes. Den har bara börjat…
I september kickar äppelsäsongen in med full kraft och vi vet knappt vad vi ska göra med alla äpplen vi har. Det mustas, kokas mos både en och fyra gånger, äppelsirapen flödar på alla breddar och det äts äppeldesserter som om det inte fanns någon morgondag. Vi får även chansen att hänga med Le Parfait-gänget på ett uppdrag. Dessvärre hemligt vad det var vi gjorde men ni kommer kunna läsa om det under 2014. Kul var det i alla fall! Karin och Mikael gick på surströmmingsfestival. En av oss åt en filé, den andra åt 14… Ni får gissa vem som åt vad. Luktade inte alls gott där hos Feskarn utanför Saluhallen, men ett trevligt initiativ av dem.
Restaurangmatlagning för Hemmakocken 1.0 var en av hösten höjdpunkter. Den hölls i oktober på Restaurangakademin med Andreas Hedlund. Lite kul att få laga mat med samma kille som sen lagade middagen till Nobelfesten. Många bra tips och knep för matnördar. Det man inser är att man vill bara har mer!
Årets första och enda evenemang hölls i november. Ett höstigtgille blev det. Vildsvinet och krabban agerade huvudpersonerer på menyn. 24 förväntansfulla gäster gick inte hungriga därifrån. Som vanligt gick överskottet från middagen till välgörande ändamål, denna gång till barn på Filippinierna.  Ulrik och Karin hann även med att besöka Mitt Kök-mässan i Stockholm. Det lagades mat med Rent a Chef samt chillades med andra bloggare på Matbloggsträffen. Nya kontakter knöts och många mattidningar fick följa med hem.
December och alla härlig julmat och smaskigt julgodis börjar tillredas. Likt en julklapp fick vi överta porslin, bestick, uppläggningsfat och massa andra bra saker vi kan ha till kommande evenemang från ett företag några av oss jobbar nära. Vi är laddade och taggade för 2014 som kommer innebära en massa spännande saker. Det är vi helt övertygande om. Fler än ett evenemang ska det banne mig bli också. Vi är så glada över alla glada tillrop, hejarop, kommentarer och idéer ni delar med er av kära läsare. Utan er skulle det inte vara samma sak. Vi på Glimten i grytan önskar er en fin nyårskväll med god mat och dryck. Vi ses nästa år, d.v.s. imorgon!
Gott nytt på er alla!
Kramar från Ulrik, Karin och Mikael

Du kanske också gillar

1 kommentar

  • Svara
    dan torvenius
    31 december, 2013 at 23:58

    Det var en hel del som ni hunnit med, bara att gratulera, verkar dessutom som om ni haft väldigt kul! Gott Nytt År önskar Dan

  • Svara