2 kött

Vildsvinsgryta med rostade rotsaker

På vårt middagsevent för några dagar sedan, serverades denna rätt som varmrätt. En mustig gryta på viltkött är ju aldrig fel så här i hösttider. Receptet har provlagats två gånger och jag kan härmed meddela att grytan blir bättre dagen efter. Det beror med största sannolikhet att alla smaker har gift ihop sig ordentligt. Några andra rätter som också gör sig bättre dagen efter är chili och smörgåstårta.

Nu var det väl inget under av snajsig uppläggning, men det smakade mycket gott och mättade 25 (eller snarare 22 personer då tre personer åt kycklingvarianten av denna gryta) personer.

Grytan serverades med rostade rotsaker till (kålrot, potatis, morot, palsternacka samt jordärtskocka) – givetvis ekologiskt producerade.

Jag kan tycka att det kan vara lite trickigt att få tag på vildsvinsskött i matvaruaffären, men nu lyckades jag hitta skapliga mängder på CityGross. Andra gånger jag har köpt vildsvinskött, har jag handlat det privat av en bonde i storskogen utanför Uppsala. Mer om det kan du läsa här.

Vildsvin har spridit sig kraftigt i landet och på en del ställen anses det vara snudd av ett plågoris så grisarna förstör stora arealer av grödor för bönderna varje år. Med den explosionsartade förökningstakten så växer antalet grisar med otrolig fart. Själv kan jag tycka att det är trevligt med djur i skogen såsom älg, björn, varg, gris osv, men visst jag förstår ju skogs- och markägare som förlorar stora ekonomiska värden där grisen gått fram som en jordfräs. En gång hälsade jag på en vildsvinsfarm utanför Örnsköldsvik och i hägnet såg det bokstavligen talat ut som om man gått fram med en kultivator – stenar, rötter och annat uppgrävt och söndermosat. Vilken kraft de har i trynet!

Inspirationen kommer från Per Morberg, men jag har gjort receptet till mitt eget.

Du behöver
400 gram finkrossade tomater
0.5 l mörkt öl, jag använde Pilgrim från Jämtlands Bryggeri. Mycket bra öl!
4 krossade vitlöksklyftor
4-5 lagerblad
salt & peppar
1 msk muscovadosocker
3 msk tomatpuré
0.5 st hackad röd chilipeppar
2-3 st gula lökar
ev vatten
700 gram vildsvinskött, t ex grytbitar
2-3 msk smör

Skär köttet i lagom stora bitar, t ex 2x2x2 cm. Bryn köttbitarna i smöret och häll ner dem sen i en gryta.
Skala och skär ner löken i ringar och ner med dem i grytan.
Finhacka chilin, krossa vitlökarna och hysta ner dem i grytan också. I med lagerbladen samt tomatpurén och krossade tomaterna. Glöm inte sockret.
I med en pava öl, men ta en klunk först och smaka – visst var det gott?
Salta och peppra. Täck ev med vatten ifall du tycker det är för lite vätska. På med locket och låt det puttra i några timmar. Ta upp en köttbit emellanåt och prova. Grytan är klar när köttbiten trådar sig lätt när man trycker lätt med en bordskniv.

Servera med rostade rotsaker som fått steka i långpannan med en kvist timjan, flingsalt och en massa olivolja.

Till grytan drack vi ett rött vin som heter Azabache Crianza. Ekologiskt odlat så klart.

Smaklig spis!

PS kycklingvarianten innehöll grön chili ist för röd, ett stycke 2.1 kg ekologisk Brosarp-kyckling som fått steka i ugnen nån timme innan tranchering och nerhällning i grytan. Tomatkrosset och purén var utbytt till gula cocktail-tomater som mixats sönder i matberedaren. I övrigt samma/lika.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

 • Svara
  Fredrik Ingeman
  22 februari, 2014 at 10:52

  Ska det bara vara 0,5dl öl ? Inte en halv liter ?

 • Svara
  Ulrik
  22 februari, 2014 at 10:53

  Oj, nu var det ett tag sedan jag gjorde grytan. Kommer inte ihåg, men om man tänker efter lite låter väl en halvliter mer troligt än 0.5 deciliter. Bra där Fredrik!

 • Svara