0 sött

Sablés bretons – mördegskakor från Bretagne

Var på Mitt Kök-mässan för några dagar sedan och träffade då konditorn, skribenten och kursledaren Mia Öhrn som berättade hur man bakar franska mördegskakor – sablés bretons. Vi fick givetvis provsmaka lite och sen vart det till att köpa hennes ”Franska bakverk” till mässpris. Givetvis med en fin hälsning signerad författarinnan skrivet på plats på mässan. Mycket nöjd åkte jag sedan hem och provbakade lite.

Till enkel sats behöver du:

3.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 st äggulor
1 dl strösocker
1 tsk flingsalt
100 gram rumsvarmt smör

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Blanda ihop till en torr deg. Knåda sedan in smöret och saltet i degen. Forma degen till en rulle, linda in den i plastfolie och låt den sedan vila i kylen i minst en timme.
Ta ut degen ur kylen, ta av plastfolien och skär sedan ca 1 cm tjocka skivor av degen. Placera ut dem luftigt på en bakplåtspapprad plåt och grädda sedan i 20 minuter på 150 grader.

På mässan gräddade Mia kakorna i ca 12 minuter så jag antar att endera hade hon högre temp i ugnen eller så hade hon förberett lite för att hinna servera kakorna under tiden hon pratade och gjorde varm choklad. Därför vart jag lite konfunderad när jag läste i boken att kakorna skulle gräddas i 30 minuter. Jag provade därför först med 15 minuter, tittade lite och väntade 5 minuter till och tittade, men körde 5 minuter extra dvs totalt 25 minuter på batch nummer ett. Batch nummer två körde jag i 20 minuter och tyckte dessa vart bäst. I och för sig kan det säkert bero på ugnen också. Du får helt sonika prova dig fram till vad som passar dig gällande gräddningsgrad och tid i ugnen. Det vill säga – precis som vanligt! Det här med tider i recept, mängder av kryddor etc är som bekant en smaksak.

Jag gjorde dubbel sats då degen är så förbaskat god att äta som den är!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara