0 sött

Rosa bandet-tårtor

Egentligen skulle jag ha bakat lite Halloween-relaterade bakverk jag med, precis som Karin gjorde, men tidsoptimisten i mig hann liksom inte med och plötsligt var Halloween bara nån dag bort och paniken var ett faktum. Därför fick det bli lite Rosa bandet-tårtor istället, mest för att jag hittade en rulle rosa marsipan när jag var och handlade senast.

Tårtorna är baserade på ett grundrecept på sockerkaka ur Rutiga kokboken, sen har jag freestyle’at fram en chokladganache och en hallonsmet som fyllning/dekoration.

Sockerkaka
2 st ägg
2 dl strösocker
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
50 gram smält smör
1 dl mjölk

Vispa socker och ägg poröst. Tillsätt smöret och mjölken och vispa på. Dra i mjöl, vaniljsocker, bakpulver och veva ihop till en jämn smet. Smöra och bröa en form, häll ner smeten och skjuts in i ugnen i ca 175 grader i 35 minuter.

Låt kakan svalna.

Chokladganache
5 dl grädde
500 gram choklad
3-4 msk honung
100 gram rumsvarmt smör

Smält chokladen i ett vattenbad. Koka upp grädden (och gör inte som jag, låta den koka över så du får ett helsike att rengöra spisen sen…). Tillsätt flytande honung i chokladen, häll över grädden lite i taget och veva ihop smeten med kraftiga tag. Pytsa i mer av grädden vart efter. När chokladen håller ca 40-50 grader tippar du i smöret och vevar ihop ganachen.
Sätt plastfilm runt byttan med ganachen (observera att filmen ska ända ner mot chokladytan) och låt stå 2-3 timmar innan du dekorerar din sockerkaka med den (eller äter med sked…).

Skär sockerkakan på längden i två halvor och smeta på ganache på ena sidan. Slå ihop de två sockerkakshalvorna och smeta på ganache runt hela kakan. Skär till ett litet rosa band av rosa marsipan och dekorera med.

Jag gjorde som sagt två kakor, den andra sockerkakan gräddade jag i en rund springform och sedan gjorde jag en hallonfyllning samt dekorerade med en rulle rosa marsipan över hela tårtan.

Hallonfyllningen gjorde jag så här:
Tina ett paket frysta hallon i micron. När de är tinade, mosa dem i en bunke och sedan silar du av vätskan så fröna inte kommer med. Hallonvätskan blandas sedan ut med vispad grädde (eller med turkisk yoghurt) och används som fyllning till tårtan.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara