0 vego

Risgrynsgröt i slökokare

Jag har blivit med en slökokare, en Crock-Pot. Hela köket var tvungen att möbleras om (i skåpen) för att denna tingest ska han någonstans att bo. Bra, för det blev städat och rensat och fint och snyggt och strukturerat. Yay! Så har den redan haft så stor inverkan på livet hemma, ska det ska banne mig testas vad den går för nu. Jag har varit lite skeptisk till denna maskin tidigare för ’jag äter ju inte kött’ och ’vad ska jag då tillreda i den’? Hörde någon mumla om risgrynsgröt och det gillar jag ju, så varför inte prova det. Jag brukar annars göra min risgrynsgröt i ugnen för att minska risken att det bränner fast. Här brände det inte alls, men det tog ju sina modiga 3,5 h drygt att få klart gröten. Vid det laget var det för sent att mumsa gröt så det fick bli gröt till frukost istället. Till allas glädje. Har även hunnit baka bröd i den och en hel kyckling är inhandlad som ska tillredas hel i helgen. Mer rapport kommer alltså.

Till 4-5 hungriga grötfantaster:

200 gram risgryn
5 dl vatten
7 dl mjölk
1 msk socker
2 msk smör
ev. 1-2 st  kanelstänger

Häll ner ris, vatten, mjölk och socker i din slökokare. Blanda allt och lägg i smöret i små klickar, lägg också i kanelstänger om du vill ha dem med under kokningen. Och sen dags att lägga på locket och dra på grytan på låg värme och sätta timern på 2,5 h. Titta sen till gröten efter 2,5 h, rör runt, sätt timern på ytterligare 1 h. Jag tyckte gröten var lite lös fortfarande efter 3,5 h. Men eftersom klockan var närmare midnatt så tog jag ett modigt beslut att sälla ut gröten på trappan för att svalna (i annan bytta då). På morgonen till frukost hade gröten bra konsistens förutom att jag tyckte att risgrynen var i väl sönderkokta laget. Kan bero på vilka risgryn jag använda (ICA:s), får prova annat märke nästa gång.

Hur som helst, servera med mjölk, smörklick och kanel. God jul!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara