0 sött

Bästa kolapajen med rödavinbär och vaniljyoghurt

Vi hade ju ett höstigt gille i lördags. Det var mycket lyckat. Och trevligt. Och roligt. Och ja, alldeles, alldeles underbart faktiskt! Något som också är alldeles underbart är efterrätt – alltid. I lördags var jag inte ensam om att tycka det. Jag hörde att vissa tog om t r e gånger. Det är ett bra betyg. Tyvärr kan jag inte ta åt mig äran för receptet, utan det får Leila Lindholm göra. Och här kommer det, på begäran!

Havrebotten:
175 g smält smör
3 dl vetemjöl
1,5 dl ströcoker
1,5 dl havregryn

Blanda allt och tryck ut i en form, gärna en med hög, veckad kant. Gör skalet tunt, för annars blir det mycket svårt att skära pajen sen. Det ska mao bli en liten boll med smet över (som med fördel gräddas som småkakor och sen dekoreras med choklad). Grädda pajskalet i +200 °C i c:a 15 minuter, det ska få fin färg.

Kolafyllning:
5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker eller vaniljpulver
3 dl socker
0,5 dl farinsocker
2 msk honung
1,5 dl ljus sirap
1 msk kakao
50 mjukt smör

Blanda allt utom smöret i en kastrull och låt koka försiktigt i c:a 1 h. Kolasmeten ska klara kulprovet (du tar ett glas kallt vatten och häller i en liten klick av smeten och så ska du med fingrarna kunna forma en kula som håller ihop). När smeten har kokat klart rör du i det mjuka smöret. Sen häller du smeten i ditt förgräddade pajskal. Låt sen pajen stelna i kylen, i en kall källare eller på trappan. Tar tar minst en timme innan den fått rätt konsistens, så görs med fördel dagen innan.

Tillbehör:
Lite flingsalt att strö uppepå pajen
Rödavinbär som du sötar med lite florsocker
Grekisk-/turkisk-/matlagningsyoghurt som också sötas lätt med florsocker

Till pajen drack vi dessertvinet: Moscatel de Setúbal. Det serverades också ett alkoholfritt alternativ: Toselli, som är ett mousserande alkoholfritt vin.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara