0 kött

Pulled pork i slökokaren

Köpte mig en slowcooker i lördags – en slökokare alltså. Vad är då en slökokare? Det är en termostatstyrd gryta som man alldeles utmärkt kan tillaga långkok såsom chili, kalops eller som idag – pulled pork.
Pulled pork behöver väl ingen närmare presentation så jag hoppar helt sonika över det. Det verkar vara på modet med pulled pork. Recept och bilder till höger och vänster på nätet, i tidningar och magasin osv. Själv har jag lagat det förrut men då på varmröken. Riktigt gjord pulled pork är alltså rökt ”low & slow” som amerikanen säger. Jag lagar det igen mest för att testa ”pottan”. Vaddå potta? Förvanskningen kommer från CrockPot som är ett märke ”the original slowcooker” som reklamen säger. Själv köpte jag min på ÖoB här i Uppsala för endast 279 SEK. Jag förväntar mig inte underverk för dessa pengar, men var villig att riska detta mest för att prova på slökokning som en av mina kompisar pratat sig varm om. Verkar ju rätt praktiskt att kunna förbereda maten i ”pottan” på morgonkvisten, sätta igång den på låg effekt och sedan åka till jobbet för att sedan återvända hem och ’hey presto!’ så är maten färdig!

Nå, hur vart det då? Det vart godkänt resultat, kanske till och med väl godkänt trots att själva röksmaken inte fanns där. Kanske kunde ha injicerat lite rökaromsolja i köttbiten, men jag hoppade det denna gången.

Du behöver
Ett stycke fläskkarré, ca 1-1.5 kg
2 st gula lökar
1.5 liter Coca cola (torde funka med kranvatten också, fick tipset från nämnda kompis att det ska visst möra köttet bra…)
Lite BBQ-grillkrydda
Lite senap

Krydda karrén ordentligt. Skiva lökarna och lägg i botten på slökokaren. Lägg köttet ovanpå löken och häll på colan. Dra på lite senap. Ställ slökokaren på ”hög” och gör sedan nått annat. Efter två timmar drog jag ner effekten från hög till låg och gick sedan och la mig. Pottan puttrar på och morgonen efter har den puttrar i ca 10 timmar totalt. Dax att lyfta upp den ur pottan och dra isär köttfibrerna. Det görs bäst med två gafflar.
Servera på hamburgerbröd med coleslaw och BBQ-sauce.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara