0 bröd

Frukostfralllor eller kvällsfikafrallor

Ni kanske tycker jag tjatar men nybakat bröd är livet! Och lätt att fixa om man jäser i kylskåpet över natten. Eller om du hellre vill ha fina frallor till eftermiddags-/kvällsfikat så får degen jäsa under dagen istället. De går att variera med olika mjölsorter, olika mängd av mjölerna, frön eller torkad frukt i och även vad du toppar dem med. Min favorit just nu är nedan recept. 

Till 12 frallor:
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 tsk honung, svensk
2 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl special, ekologiskt såklart 
Solrosfrön och hela linfrön, prova Kung Markattas 
Lös upp jästen i vatten. Blanda i saltet och honungen. Blanda i mjölet. Det ska vara en ganska lös deg. Täck degen och ställ den i kylskåpet. C:a 8 h senare kan den bakas ut. Sätt ugnen på +225 C, gärna varmluft. Medan ugnen kommer upp i rätt temperatur: häll upp degen på mjölat bakbord. Dra i degen och vik den en gång, upprepa tills degen känns fast. Dela sen i 12 delar, fördela på två plåtar. Pensla frallorna med vatten och strö över solrosfrön och linfrön. Grädda i 10-12 minuter. Ät och njut! 
Du kan också göra frallorna enbart på c:a 10 dl vetemjöl eller på 1 dl rågmjöl och 9 dl vetemjöl. Prova med russin, torkade aprikoser, tranbär eller fikon i. Du kan också ha linfrön eller pumpafrön i degen och toppa med sesamfrön. Kör så det ryker! 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara