1 sött

Crème brûlée

Förra veckan gick jag och Ulrik kurs på Restaurangakademin. Det var otroligt roligt. Och gott! Vi gjorde en buffé och tanken var att man sen utifrån buffén kan sätta ihop ett antal olika menyer. Precis så gjorde jag inför födelsedagsmiddagen vi höll igår. Som efterrätt var crème brûléen given. Och hur svårt ska det vara? Inte speciellt väl? Men det som hände var att jag började med 8 formar, in med dem i ugnen. Skulle ta ut dem och råkade tappa en i golvet. Så var de bara sju. Typiskt. Tänkte att Korvungen säkert somnat innan det blev dags för dessert så ‘det ger sig säkert’. Ner med de sju i källaren för avsvalning. Senare när jag sen balanserande mina sju formar på en bricka hann jag tänka ‘vilken tur att det bara var en form som gick sönd…’ för där snubblade jag på mina egna tofflor i betongtrappan. Krasch. Och så var de bara fyra. Tjo. Vi delade och kompletterade med macarons. Men lite kymigt kändes det allt. Alltså, lärdomen kan vara antingen att säkra upp med sjukt många fler formar eller bara att vara lite mer försiktig. Välj själv. Receptet nedan kommer från Restaurangakademin.

C:a 6 st
3 dl grädde
1 dl mjölk
60 g socker (c:a 2/3 dl)
70 g äggula (c:a 5 st)
1 vaniljstång
Rårörsocker till bränning

Blanda alla ingredienser, snitta upp vaniljstången och låt den ligga i blandningen minst 30 minuter men gärna till dagen efter. Skrapa sen ur stången. Sila blandningen så att äggklumpar försvinner.
Häll upp smeten i formar.
Baka dem i ugn som är satt på +90 °C. De måste stanna helt innan de tas ut, och det kan ta allt från 20 min till 45 min beroende på hur grund eller djup form du hällt smeten i. Bästa sättet att undersöka det är att öppna ugnen och skaka lite på en form.
Låt nu formarna svalna helt (men var försiktig sen när du bär upp dem från källaren om du är fumlig i toffelbeklädda fötter).
Häll på rårörsocker på EN form, se till att det blir ett tunt lager. Det som är överflödigt häller du i ena hörnet på nästa form. Anledningen att bara förbereda en form i taget är att sockret blir fuktigt annars, och det vill vi inte. Bränn av med gasolbrännare. Alternativt bränn av alla på grilltemperatur i ugnen (och ja, då häller du socker på alla samtidigt).

Lycka till!

Med på bilden är även en chokladkräm, ett jordgubbsfluff och en jordgubbskompott.

Du kanske också gillar

1 kommentar

  • Svara
    Creme Brulee
    24 mars, 2014 at 07:52

    Höjden av otur att tappa formarna! Men det låter som det löste sig bra ändå!

  • Svara