0 sött

Äppelsmör

Äppelsmör – vad är det? Vad kan man ha det till? Det var typ de frågor som jag hade till min slökokar-kompis som glatt berättade att han gjort äppelsmör i sin slowcooker.

Då jag precis köpt en slökokare och som direkt sattes i bruk för att göra pulled pork, beslutade jag mig för att göra äppelsmör också. Kokarn hann inte ens svalna mellan varven, utan på’t igen bara!

Du behöver
660 gram skalade och urkärnade äpplen
0.5 dl strösocker
0.5 dl ljust muscovadosocker
1 krm ekologiskt vaniljsocker
1 msk malen kardemumma
1 msk malen kanel
1 krm mald muskotnöt

Skala och klyfta äpplena. Ta bort kärnhuset. Lägg äppelbitarna i slowcookern och häll över de andra ingredienserna. Rör om så det täcker äpplena runtom. Slå på slökokaren på hög effekt och vänta.
Det tar ett par timmar innan äppelbitarna har reducerats ner till nån form av mos.
Sen tar du moset och häller över i en sil. Låt vätskan rinna av ner i en kastrull. Sedan får den uppsamlade vätskan puttra i kastrullen tills den får en lämplig konsistens. Tänk på att den är rinnig när den är varm, men blir mer trögflytande när den är kylskåpskall.

Det vart lite lite kvar, typ 1.5 dl….nästa gång får det bli 4-5 kg äpplen!

Vad har man det då till? Till kakfyllningar, på rostat bröd som marmelad eller varför inte äta direkt ur burken med en sked!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara