0 kött

Rådjursgryta med smak av enbär

Operation frysrens är officiellt inledd för att starta hösten från noll. Man vet aldrig vilka heta erbjudanden som står och knackar på dörren. Hur som helst så hittade jag en påse med rådjursgrytbitar som jag plockade fram. Nu var ju påsen liten och avhjälpte föga när det gäller att skapa plats i frysen, men i alla fall. Jag hittade också en påse kantareller och skred till verket.

En improviserad rådjursgryta kan se ut så här:

500 gram grytbitar av rådjur
6 dl vatten
2 msk viltfond
5 stötta enbär
1 stor vitlöksklyfta
5 schalottenlökar delade på hälften
2,5 dl rödvin
1,5 dl kantareller
2 små morötter
1 liten bit kålrot
1 liten bit rotselleri
3 msk hackad persilja
75 gram tärnat och fräst sidfläsk
Smör till stekning
Ev. lite vinbärsgelé

Gör så här
1. Fräs grytbitarna i en stekpanna så att det får en fin yta. Ställ åt sidan.
2. Fräs vitlök, lök och rotsaker i en stor gryta tills de har fått lite färg.
3. Tillsätt enbär och de frästa köttbitarna.
4. Häll på vin i omgångar och fortsätt sen med vatten och viltfond.
5. Lått puttra i ca en och en halv timme.
6. Tillsätt persilja och det frästa sidfläsket

Servera med tomat, kokt potatis och vinbärsgelé (t ex vit vinbätsgelé)

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara