0 sött

Nypressad äppelmust

Hösten är som bekant skördens tid där man tar reda på odlingssäsongens skatter. Det kan vara till exempel att plocka äpplen och musta äppelmust av det. Grannen har en rivkvarn och en mustpress som jag fick låna. Eftersom mina egna små skruttiga äppelträd inte gav så mycket skörd, var det några andra grannar som upplät sina äpplen till mig. Karin tog med sig några lådor äpplen från sina trän. Här ska mustas!
Dessvärre valde vi nog den kyligaste dagen på hela sensommaren. Det blåste kallt så händerna nästan förfrös, men vad gör det när man kan bärga flytande guld? Det är en del kroppsarbete involverat också vilket gör att man håller värmen hyfsat.

Först ska äpplena plockas, sen skäras i klyftor/halvor beroende lite på hur stora de är. Är äpplena hela får inte kvarnen tag i äpplet. Bättre om det är åtminstone halverat. Sen ska det vevas på kvarnen så att äpplena blir till skruffs. Äppelskruffs är för övrigt den nu mera rådande tekniska termen kring vad gemene man kallar äppelkross. Sen tar man skruffset och fyller upp pressen. När man pressar är det ett fasligt vevande också. Pressen pressar ur juicen ur äppelskruffset som man samlar upp i en hink. Här är en sil bra att ha ifall det kommer med fruktkött.

 Fyll upp juicen på dunkar eller flaskor och tillsätt 1 tsk askorbinsyra per liter must samt 1 tsk natriumbensoat per liter must. Askorbinsyran gör så att inte musten mörknar i färgen i och med oxidationen med luften/syre. Natriumbensoat används som konserveringsmedel. Vill man inte tillsätta nånting alls går det bra, men hållbarheten blir då avsevärt kortare.

Hur smakar det då? Underbart gott! Det ser ju inte så himla fräscht ut i glaset direkt, lite diskvatten möter humusgrumlig skogstjärn, men den smaken! Den smakar rätt starkt av äpple, så man torde kunna späda den med bra resultat. Jag ska nog prova det förresten…

Utbytet var nog i klenaste laget. Till 5 liter must gick det åt ca 30-35 liter äpplen. Men det var mycket kul och det blir säkert fler gånger!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara