0 sött

Lavendelsocker och lavendelskorpor

Lavendelfält är vi inte bortskämda med här i Uppland, men i Skåne, i somras var det nästan som ett fält. I alla fall två stora rundlar med lavendel som jag fick gå loss på. Först ut är lavendelsocker. Lätt som en plätt:

Varva socker och torkade lavendelblommor i en glasburk. Låt stå och sockret kommer ta smak. 
När sockret stått ett tag kan du göra lavendelskorpor. Vissa tycker de smakar gudomligt, andra tycker de smakar tvål. Tycker man det sistnämnda: ta inte fler då utan spar åt oss som tycker det är gott på riktigt! 
Lavendelskorpor, en plåt:
120 g sötmandel
2 ägg
2 dl lavendelsocker
1 tsk salt
5-6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver 
100 g grovt hackad mörk choklad
+ en äggvita till pensling
Mal c:a en tredjedel av mandeln fint och resten hackas medelgrovt. Blanda sen ihop mandeln, ägg, socker och salt. Blanda 3 dl mjöl med bakpulver och chokladen och sen med äggsmeten. Ta sen i försiktigt lite åt gången av det resterande mjölet. Viktigt att det inte blir för torrt. 
Rulla ut, eller snarare forma till, 2-3 längder på en plåt med bakplåtspapper, platta till dem något. Pensla med äggvita och grädda i ugnen på 180 C i c:a 15-20 minuter. Ta ut och skär längderna i snittar medan de fortfarande är varma. De ska nu torkas på 100 C i c:a 30-40 minuter. 
Njut av skorporna till kvällsteet, eller till ett glas dessertvin.
Receptet har jag fått av min kompis Milea som bott i Frankrike. Även Rosendals Trädgårdscafé har ett snarlikt recept. 
 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara