0 sött

Inlagda plommon i sockerlag

I söndags var jag, Ulrik och Mikael ute på hemligt uppdrag, eller inbjudna till hemligt uppdrag snarare. Vi säger så här: den som väntar på något gott får vänta till nästa höst. Känns inte alls långt borta… Nejdå… I alla fall, vi hade en mycket trevlig söndag i en trädgård i centrala Uppsala. Och jag fick också med mig ett gäng plommon hem.Tack Sara! Lyx! Eftersom jag ännu inte har något plommonträd i min trädgård. Vad gör man nu då med plommon? Marmelad är väl det självklara valet, men jag tänkte inläggning. Så, kokade en sockerlag och har nu en burk med förhoppningsvis mycket smarrigt innehåll i kylen.

Jag fyllde en liten burk med spännlock med halverade och urkärnade plommon. Sen kokade jag en sockerlag på c:a 1,5 dl muscavodosocker, c:a 1,5 dl vatten och 0,5 krm vaniljpulver. Låt koka ihop och reducera något. Jag hällde sen i 1 dl dessertvin i lagen innan jag hällde lagen över plommonen. Min burk står nu i kylen. Jag tänker mig att jag ska avnjuta dem med en klick glass om några veckor. Blir det lag över så kan man reducera den ytterligare till en kolaaktig sås att ha kanske på en kaka, på glass eller på en god dessertost. 

 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara