0 bröd

Enkla baguetter

Bakade lite levainbröd för ett tag sedan. Det tar ju som bekant en stund, mycket jästid osv, så under tiden man väntar kan man baka nått annat när man ändå har mjölat ner halva köket. Lite enkla baguetter från boken ”Enklare bröd” av Martin Johansson.

Du behöver
3 gram jäst
300 gram kallt vatten
390 gram vetemjöl special
6-9 gram salt

Egentligen ska man göra en fördeg på kvällen innan, men jag fuskade och hoppade över jäspasset 8-10 timmar. I mitt fall jäste jag bara en timme, men det är väl kanske inte helt korrekt. Hur som helst så vart det fina bröd ändå.

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjölet och saltet. Rör om tills allt blandats ordenligt. Täck med lock och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar.

Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten och en oöm plåt på nedersta falsen. Skrapa ut degen på mjölat bakbord och dra ut den till en kvadrat. Vik ihop degen till ett litet paket, först ovanifrån och underifrån, sedan från sidorna. Den bör bli cirka 25×25 centimeter. Vänd skarven nedåt så håller paketet ihop. Strö på lite mjöl och låt jäsa ca 40 minuter.

Dela degen i tre avlånga bitar och dra ut dem en aning på längden. Jag la mina baguetter i baguettplåtar. Ställ in mitt i ugnen och släng i några isbitar på den undre plåten. Låt stå tills baguetterna fått fin färg, ca 15-20 minuter. Ta ut dem och låt svalna på ett galler.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara