0 sött

Äppelsirap 2.0 i Ekeby Äppelbo

Förra hösten kokades det äppelsirap för glatta livet här i Ekeby Äppelbo. I och med årets ännu större äppelskörd har det även denna höst kunnat koktas hinkvis med sirap. Inte för att det är riktigt de mängderna som producerats. Men, jag kokade en laddning sent en kväll förra helgen, som jag sen tappade ut på köksgolvet. Yay! Sockerkladd och glassplitter över hela golvet kl 23:30… In under kylskåpet, sa jag det? Mmm, precis vad man vill ska hända. NOT! Eftersom socker typ inte försvinner från golvet hur mycket man än skurar känns det fortfarande som om det klibbar under strumporna i köket… Men åter till det bra med äppelsirapen. Jag har givetvis kokat mer och produktutvecklat. 

Så, ta 20-30 äpplen, klyfta och koka med 8 dl vatten och 3 kanelstänger tills äpplena är mjuka, nästan mosiga. Det tar 30 minuter. Tag sedan en saftsil eller en kökshandduk i ett durkslag och häll moset i. Låt stå och rinna av. Spar mosresterna, de kan du köra i passertillsats och göra mos av på direkt. Koka nu upp äppelsaften med 5 dl socker. Låt koka i c:a 15 minuter. Ju längre du kokar det desto tjockare blir sirapen. Skumma av och häll upp på rena glasburkar. Låt även kanelstängerna få fortsätta campera med sirapen. Äts med fördel till ost och kex. 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara