0 sött

Äppelsaft

Alla dessa äpplen. Förra året var ett dåligt äppelår, i år ett mycket bra. Trevligt. Men vad gör man med allt? Har kokat mos i fyra omgångar. Mustat bort lätt 100 kg. Lite äppelkaka har det blivit. Sen slagit in vinterfrukten i silkespapper och lagt i lådor för förvaring. Äppelsirapen får vi inte heller glömma! Men, det är äpplen kvar för det. Så, sista äppelinsatsen är nu saft. Fick receptet från min kompis Stina. Har även smakat hennes äppelsaft så tror att receptet är en vinnare. Gör så här: 
  • Lägg 5 liter oskalat men urkärnat äpple i skivor/ bitar i en 10-literskastrull. Ta bort det som är dåligt på äpplena. 
  • Koka upp 6 liter vatten och häll på äpplena. 
  • Rör ut 1 msk citronsyra/vinsyra och 2 tsk Atamon i ca 2 dl vatten. Häll i och rör om i äppelkastrullen.
  • Låt stå i 5 dygn, rör minst 1 gång/ dygn. 
  • Efter fem dygn, sila bort äpplena, först grovsila och sedan finsila.
  • Tillsätt 1 dl socker/liter dryck och totalt ytterligare 2 tsk Atamon. 
  • Skölj rena flaskor med Atamon (2 tsk i 1 dl vatten).
  • Häll upp på flaskor och förvara svalt och mörkt.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara