0 sött

Ugnsbakade äpplen med hasselnötter

Ibland kommer de där fantastiska överraskningar till en i köket. Igår var en sådan dag. En äppeldessert från himmelriket behagade äntra vårt kök. Så enkelt. Så genialt. Så gott. Så given succé. Nu när säkert fler än jag har gräsmattan översållad av äpplen: ta tillfället i akt och bli äppeldesserternas okrönte mästare!

Till 4 personer:
4 äpplen i klyftor
1 msk pressad citronjuice
0,5 dl dessertvin, vitt
1 dl hasselnötter, hackade
1 tsk vaniljpulver
1,5 tsk kardemummakärnor som mortlats
1 dl muscovadosocker, ljust eller mörkt
25 g smör
2 dl matlagningsyoghurt
2 msk florsocker

Lägg äppelklyftorna i en ugnsfast form, häll på citronjuice och dessertvin. Strö över hasselnötshack, socker, vanilj och kardemumma. Hyvla över smöret. Grädda på +250 °C i c:a 8-10 minuter. Serveras avsvalnad/ljummen med yoghurt smaksatt med florsocker.

PS: Tack till Arla för inspirationen, de hade en variant med päron. Men päronen är inte mogna än.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara