0 sött

Stroopwafels – holländska sirapskakor – försök #1

Var nere i Amsterdam i början på veckan och flög med ett holländskt flygbolag ner. På planet serverades det diverse förfriskningar, bland annat en liten spröd kaka med karamellfyllning. Den påminner lite om en rund pepparkaka i storlek och utseende, fast kluven och fylld med lite karamellfyllning. Var lite skeptisk av nån outgrundlig anledning. Kanske mest fördomen om att man blir serverad skräp på flyget. Men inte denna gången heller! Den spröda delikatessen smakade mycket gott, typ som kolakaka fast med fyllning. Spröd och lätt och alldeles….alldeles underbar.

När jag kom hem tänkte jag att ”det där måste jag prova att baka”. Sagt och gjort, fram med min nya lekkamrat (en hushållsassistent, som jag för övrigt inte använt ännu) och leta reda på nått recept på nätet. Fastnade för en liten YouTube-film som avhandlade tillverkning av stroopwafels.

Du behöver:
Till degen
540 gram glutenfritt mjöl (jag använde Lailas gula)
250 gram mjukt smör
110 gram varmt vatten
100 gram strösocker
2 st ekologiska ägg
1 msk kanel
10 gram jäst

Blanda alltihopa ordentligt till en smidig deg och låt sedan vila i 45 minuter.
Under tiden fixar du fyllningen.

Till fyllningen
300 gram farinsocker
250 gram smör
1 msk kanel
6 msk mörk sirap (jag tog cane syrup)

Värm ihop alla ingredienserna i en kastrull. Rör ordentligt och se till att inte bränna sockret.

Mät upp små delar av degen till ca 30 gram per kaka. Rulla ihop till en liten boll. Starta våffeljärnet och grädda den tillplattade bollen till gyllenbrun färg (ca 30 sek). Ta ut den gräddade minivåfflan och dela på den med en vass kniv. Sleva på en klick fyllning och kläm på locket. Låt svalna.

Ett litet aber med denna våffeljärnsmetod är att den blir våffelformad (läs: tjock). Jag ska prova ett annat recept (med vanligt mjöl) nästa gång, samt använda mig av ett rånjärn. Tycker att våffelkakan vart lite för brödig. Helt okej i smaken men inte så där spröd och fantastisk som på flygplanet. Tror att det har med mjölet att göra. Måste bara få tag i ett rånjärn först…

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara