9 tips & trix

Provsmakning av kola och fudge

Vissa saker än andra känns numera mycket mer tillåtna med en matblogg. Eller ska vi kalla den ’snaskofisbloggen’? Min bloggkollega Ulrik han provar senap och påskmust, men jag, jag går på det tunga gardet av kola och fudge. Ett uppdrag jag gärna fortsätter sköta om ingen opponerar sig.

Hur det kom sig, jo, på vägen upp från Skåne stannade vi i (på?) Braehus och de säljer inte bara polkagrisar där utan även fudge och kola. Det såg helt enkelt för gott ut för att bara åka hemåt utan att ha köpt med sig lite. Att det dessutom fanns fudge med lönnsirap i avgjorde saken ganska så snabbt. Påminner mig att jag inom en snar framtid måste baka ett cupecakerecept med jordens smarrigaste lönnsirapfrosting på. Mer om det senare. Åter till kola och fudge.

I lördags kväll efter en middag bestående av en massa lasagne och rödavinbärspaj kändes det rätt att toppa med mer sött.

Högst upp ’kl 12’ ser ni lönnsirapsfudgen, ’kl 3’ ligger lakritskolan, ’kl 6’ återfinns jordnöttskolan och slutligen ’kl 9’ ligger, hör och häpna, romrussinkolan. (Det är över den sista kolan min andra bloggkollega Mikael skulle gå ner i spagat över).

Lönnsirap är alltid gott, däremot får det inte kittla alltför mycket i halsen med lönnsirapsgodis, det är ju vansinnigt sött. Med fudge tycker jag konsistensen är viktig, den här var så smulig som fudge ska vara, eller snarare smuligar än så ska den inte vara. Mycket god, väldigt söt, grejen med lönnsirap för mig är att jag har svårt att sluta äta. Så mycket högt betyg för denna! (Vill du göra egen fudge, testa gärna detta recept – en vinnare).

Lakrits, ett favoritgodis. Men det finns kriterier, ju mer naturlig lakritssmak det är, dvs lakritsrotsmak än artificiell smak, desto godare. Och också svårare att sluta äta. Det var bra lakrtissmak på kolan och  bra konsistens, den gick att bita av och den fastnade inte för mycket i tänderna. Om det inte var för att jag var ganska mätt hade jag lätt kunnat äta mer. Men det var ju två sorter till som skulle smakas av. (Vill du prova på väldigt goda lakritsmaränger så kör på det här receptet).

Jordnötter, det är ju alltid ett säkert kort i kakor och också i kola. Samma sak här, bra konsistens, skön sälta av de salta jordnötterna. Mums!

Romrussin, smaken du älskar – eller hatar. Tror det är en smak man uppskattar ju äldre man blir. För när jag var liten och mamma skulle köpa kulglass och valde tre kulor med just romrussinglass trodde man ju att hon var helt knäpp. Nu skulle jag lätt kunna välja tre kulor med den glassen. (Och jag är ju inte knäpp…). Jag har aldrig tidigare sett kola med just romrussin, och nu undrar jag varför? För det var väldigt gott! Kommer ni över en sådan här godbit: ta med den hem och låt den inte värma någon skafferihylla för länge. Ät den, dela den med en vän och njut!

Ja, jag tror det var två vinnare här, de tävlade inte i samma kategori riktigt, men strunt i det. Idag är det jag som sätter reglerna. Lönnsirap och romrussin får ta hem förstaplatsen!

Fudgen verkar brittisk och heter ’the ultimate Collection’, enda återförsäljaren jag vet är snaskerian på Braehus. Kolan däremot är tillverkad i Sverige, i Mullsjö, av ’Ryfors Konfektyr’ och borde vara enklare att få tag på.

Du kanske också gillar

9 kommentarer

 • Svara
  Mary
  5 augusti, 2013 at 22:23

  Yum, yum!
  Ibland känns det som att ni borde starta en webshop. Så man bara snabbt kan klicka hem det man ser på bloggen. Eller varför inte, skriva ut det på en liten 3D-skrivare så man får det direkt…
  Vill ha!

 • Svara
  Mary
  5 augusti, 2013 at 22:23

  Efter en snabb titt på Ryfors hemsida så kan man se att lönnsirapsfudgen samt de övriga kolorna går att klicka hem från deras webshop!
  http://www.ryforsgodislager.se/se/grp/fudge.php

 • Svara
  Karin
  5 augusti, 2013 at 22:25

  Tur att man har goole-Mary i sin vänkrets! Som kollar upp allt snabbt och enkelt! Nu 'slipper' jag ju åka till Braehus för att fylla på skafferiet igen ju! 🙂 Tack!

 • Svara
  Karin
  5 augusti, 2013 at 22:25

  Sen, min vän, sen…

 • Svara
  Karin
  5 augusti, 2013 at 22:26

  Och billigare var det genom dem än på Braehus. Såklart.

 • Svara
  Mary
  6 augusti, 2013 at 09:52

  Jag kunde inte låta bli. Lät så gott… 🙂

 • Svara
  Mary
  6 augusti, 2013 at 09:52

  Alltid redo vet du! 🙂

 • Svara
  Karin
  6 augusti, 2013 at 09:52

  Tack! Har du beställt nu då?

 • Svara
  Mary
  9 augusti, 2013 at 05:55

  Lagt på födelsedagsönskelistan 🙂

 • Svara