0 plock

Inlagd saltgurka

I min strävan att göra saker med råvaror som är i säsong har turen kommit till den kära vännen, saltgurkan. Jag tillhör dem som tycker att det alltid är godare att göra något med gurkan. Den är lite intetsägande som den är. Västeråsgurka är dessutom den godaste gurkan.

Saltgurka är gott i potatissallad, till grillat eller bara som kvällssnack med yoghurt och honung. Användningsområdena är oändliga.

Ingredienser
1 kg Västeråsgurka
15 dillkronor
1,7 liter vatten
100 gram hyvlad pepparrot
1,5 dl ättikssprit (24%)
1,5 dl salt (utan jod!)
3 tsk socker

1 stor glasburk på 3 liter

Gör så här
1. Skölj och borsta gurkorna noga.
2. Gör hål i gurkorna med en grov nål
3. Lägg gurkorna i lite salt ett par timmar. Skölj sedan av dem.
4. Koka upp lagen: vatten, ättika, salt och socker. Låt svalna. Går fortare om du kyler i vattenbad.
5. Varva krondill, pepparrot och gurka i en steriliserad glasburk.
6. Avsluta med att hälla på lagen. Var noga med att lagen täcker gurkorna.
7. Låt gurkorna stå svalt i minst 1 vecka i t ex källare eller kallskafferi. Har du tid så får de gärna stå en månad innan avsmakning.

 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara