0 fisk

Lax-och potatispizza på smördegsbotten

Det var ett par veckor sedan jag var hembjuden till min vän i kohagen utanför Grillby. Hela grejen var att barnen skulle få kika på kossor och vi vuxna skulle få tid att prata lite. Vi såg kor men hann verkligen inte prata. Men äta hann vi. Gott dessutom! Smördegspizza går inte av för hackor. Så ikväll när jag hade tjejmiddag var valet av vad jag skulle bjuda på enkelt!

En pizza:
1 rulle färsk smördeg
2 dl crème fraîche
2 äggulor
Salt
Peppar
200 g rökt lax
1 knippe färsk sparris
0,5 äpple typ Granny Smith
8 kokta sparrispotatisar/delikatesspotatisar
4 sharlottenlök i tunna ringar
2 dl lagrad ost
Färsk basilika
Pinjenötter

Sätt ugnen på +225 °C. Rulla ut smördegen på en plåt. Rör ihop crème fraîche med äggulorna, ha i lite svartpeppar och c:a 0,5 tsk salt. Bred ut på smördegen. Dela sparrisen i mindre bitar och micra. Spar topparna. Lägg sen på fyllningen: lök i ringar, lax i strimlor, äpple i tunna skivor, potatis i tjocka skivor och bitar av sparris, toppa med ost. Grädda i 20 min tills pizzan fått fin färg. Låt svalna något, garnera med basilikablad, sparristoppar och pinjenötter.

Servera gärna med en sallad och en sås gjord på 2 dl crème fraîche, 2 tsk dijonsenap och en pressad vitlöksklyfta. Smaka av med salt.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara