0 fisk

Gös med ugnsbakade tomater

Ibland när man är matbloggare så blir man sugna på andras recept. Alla recept jag skriver är inte unika. Och detta recept av Eta Kroon ur Allt om mat är i sin tur taget från Philip Johnsons bistro E´cco i Brisbane. Så i detta fall så har även Eta lånat receptet. Hur som helst så var detta ett otroligt gott recept, så dock kräver en del tålamod och precision. Räkna med en högre svårighetsgrad och se till att du har gott om tid när du lagar.

Receptet är för 4 personer.

Ingredienser
600 gr gösfilé
1 tsk salt
1 dl vetemjöl
4 tomater
1 tsk rapsolja
3-4 zucchini (ca 1 kg)
1 tsk salt

Saffranssås
2 finhackade schalottenlökar
1 msk smör
2 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 lagerblad
5-6 vitpepparkorn
2 dl vispgrädde
1 tsk maizena majsstärkelse
2 krm salt
1/2 paket saffran

Dressing
1 msk gula senapskorn
1 msk bruna senapskorn
1 msk rapsolja
50 gr ingefära, skalad
2-3 vitlöksklyftor, skalade
1 röd spansk pepparfrukt
1/2 dl råsocker
2 tsk fisksås
saften av 3-4 lime

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla och ungsbaka tomaterna mitt i ugnen i ca 20-30 minuter.
2. Sås: Fräs lök i smör och tillsätt sedan vin, vatten vinäger, lagerblad och vitpeppar. Låt koka ihop till ca 1 dl. Sila såsen och blanda reduktionen med grädde. Koka ihop tills 2 dl återstår. Red av med maizena utrört i litea vatten. Smaka av med salt och tillsätt saffran innan servering.
3. Dressing: Fräs senapskornen i rapsolja tills de börjar knäppa. Dra kastrullen från plattan. Strimla ingefära, vitlök och urkärnad pepparfrukt. Blanda strimlorna med senapsfröna. Fräs ett par minuter och rör om. Dra ifrån kastrullen och tillsätt råsocker, fisksås och limesaft. Rör tills sockret löst sig.
4. Zucchini: Skär bort ändarna på zucchinin och fräs den strimlade zucchinin i 1 msk smör tills de är mjuka. Salta.
5. Fisk: Salta fisken på båda sidor. Vänd fiskbitarna i ett tunt lager vetemjöl. Hetta upp 1 msk smör i en stekpanna. Stek ett par minuter på vardera sida.

Fördela zucchinin på 4 tallrikar. Lägg fisken ovanpå och sedan tomathalvorna på fisken. Fördela dressingen över tomaterna. Ringla saffranssåsen på tallriken.

Njut!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara