0 fisk/ grill

Björkrökt teriyakilax

Prenumerar på ett matmagasin och i ett nummer presenterade Mat-Tina (jeeettegott) hur hon gör lax på grillen. Lät lite roligt och lagom omständigt så det var jag ju tvungen att prova, även om jag inte är sådär överdrivet förtjust i lax i nån som helst form.

Dag 1: Blötlägg ett vedträ av björk. Torde funka kanske ännu bättre med nått fruktträslag, typ päron eller äppleved.

Dag 2: Tänd grillen. Låt briketterna få ordentlig fart. Slappna av lite, det har varit en lång dag. Andas. Ta fram den färska laxfilén med skinnet kvar och blanda marinaden. Marinaden blandar du med 1 dl teriyakisås, 2 msk röd currypasta, 1 krm gurkmeja, lite salt.

Lägg vedklabben på den perfekta, thaisidenmatta glödbädden och langa på laxbiten med skinnsidan nedåt. Pensla på marinaden och grilla med locket på tills innertemperaturen är dryga 50 grader.

Servera med lite sallad och kanske en färskpotatis eller två. Vart rätt okej, för en ofrälst laxätare som jag. För den redan laxfrälste torde det smakat underbart gott. Dessvärre fanns ingen sådan runt middagsbordet denna gången. Det var bara jag, frugan och en krullig tre-åring som älskar majs.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara