0 sött

S’mores – salty sailor

Idag är det dagen D, eller dagen med stort S snarare. Semestern börjar! Ni vet de där första skälvande minutrarna som känns magiska, ofattbara. Firade in allt med middag på IKEA(!), som dagen till ära hade fel på diskmaskinen och all mat serverade på papperstallrikar. De gjorde inte matupplevelsen bättre, men jag åt det jag nästan alltid äter där: gravad lax med potatis och hovmästarsås. Funkar.

Något som däremot alltid funkar är s’mores. Ni som läste mitt inlägg från USA om en härlig matlördag i Williamsburg, ni förstod att s’morsen där var lite av en upplevelse. Jag ville försöka återskapa de där små fantastiska skapelserna. Testade på kompisens brorsbarn med familj på midsommardagen. Det gick hem! Trygg med det resultatet bjöd jag mina bloggvänner Ulrik och Mikael på dem också i måndags. De gav tummen upp de med! Nu känner jag att jag kan dela med mig av receptet på bloggen också. Nu kör vi!

Grahamskex:
150 g grahamsmjöl
175 g vetemjöl
0,5 tsk salt
100 g smör
1,5 dl vatten

  1. Kör mjöl och smör i matberedaren, tillsätt salt och vatten.
  2. Låt degen vila i kylskåpet i c:a 30 min.
  3. Kavla ut degen på mjölat (grahamsmjöl) bakbord. Skär i rektanglar om c:a 6×6 cm. Viktigt att inte kavla för tunt, då blir kexen bara hårda som tunt knäckebröd.
  4. Lägg kexen på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i övre delen av ugnen i +200 °C i c:a 12 minuter.
  5. Låt svalna på galler.

Salted caramel:
75 g mjukt smör
50 g farinsocker
50 g vanligt socker
50 g sirap
125 ml grädde
0,5-1,5 tsk salt (jag tog 1 tsk)

Koka ihop allt utom saltet. Låt koka försiktigt i 3-5minuter. Det ska vara en lös sås. Smaksätt med saltet. Det ska bli en salt sås, för grejen är att det bryter av fint mot marshmallowen sen.

När kexen svalnat lägger du en marshmallow på ett kex, bränner av med en liten gasolbrännare eller på högsta värmen höst upp i ugnen i max 30 sekunder. Marshmallowen ska få färg och li mjuk. Ringla över salted caramel-sås och lägg på ytterligare ett kex och tryck ihop. Njut. Ta en till.

 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara