1 sött

Skåneåsar

Ni vet, det finns de där torra småkakor som man köper på affären. Som duger när det är kris och panik (som idag efter lunchen på jobbet när jag kände ett enormt sug efter en liten torr kaka). Men, i ärlighetens namn så vinner hemmarullade kakor – alltid. Skåneåsarna gjorde entré i mitt liv en sommar för några år sedan. Vi hade en sommarvikarie på jobbet som bakade till fredagsfikat, och då bjöd hon på dessa. Jag blev helt lyrisk! Fick kopia på receptet som kommer från Sju Sorters Kakor. Jag var då ännu inte innehavare av den kakboken, men det är jag nu. Så här kommer plankat recept! 
Till c:a 40-45 kakor
 
Mördeg:
4 dl vetemjöl
175 g smör
0,5 dl socker
1 äggula
 
Fyllning:
250 g mandelmassa
 
Toscasmet:
75 g hackade hasselnötter eller mandel
0,75 dl socker
75 g smör
1,5 msk vetemjöl
1 msk mjölk
 
Kör ingredienserna till mördegen i en matberedare, låt sen vila i kylskåpet i c:a 30 minuter. Dela sen mördegen i 4 bitar, kavla ut vardera bit mellan plastfolie till ett mått på c:a 10×30 cm. Lägg på en sträng av mandelmassa och rulla ihop degen och lägg på en plåt med skarven neråt. Nu ska kakorna halvgräddas, +175 C i 8 minuter, och medan kakorna är i ugnen gör du toscasmeten. Kör nötter/mandel i matberedaren eller hacka för hand. Lägg sen alla ingredienserna till smeten i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning, den ska tjockna något. Ta ut kakorna och fördela smeten på kakorna. Grädda i ytterligare 8 minuter. Kakorna ska svalna lite granna innan det är dags att skära upp dem i sneda bitar.
 
Tack Petra för att du bakade dessa den där sommaren 2008!
 


Du kanske också gillar

1 kommentar

  • Svara
    Mary
    14 juni, 2013 at 10:59

    Petras skåneåsar minns vi nog alla! Supergoda! Nu vet jag vad jag ska baka i helgen. Och rulltårta var också ett tag sen. Får nog ta och bjuda folk på fika så jag har något att baka till…

  • Svara