0 sött

Jordgubbsmarängtårta

Sommar, sol och färska jordgubbar, en perfekt utefika! Allt såg stråladen ut tills det började blåsa kraftigt och regnet öste ner. Den planerade finfikan ute blev en somrig innefika. Gick bra det med. En tårta som vinner i längden är marängtårta. Det går att smaksätta grädden lite olika och fylla med olika bär osv. En vinnare med andra ord.

Hur gör jag då? Jo till en långpanna behövs:
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
4 msk mjölk

Maräng:
5 äggvitor
2 dl socker
1 påse mandelspån alt. 1 dl hackade hasselnötter

Fyllning:
3-4 dl vispgrädde
2 askar med jordgubbar

Sätt ugnen på +175 °C och preppa en långpanna med ett bakplåtspapper. Rör sedan ihop smör och socker, ska bli poröst. Tillsätt äggulorna, blanda sen mjölet och bakpulvret och rör ner i smeten. Sist i med mjölken. Bred ut smeten i plåten.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Och ni kan regeln: se för allt i världen till att bunken och vispen är rena, inget fett på för då blir inte marängen bra. Kom även ihåg att vispa äggvitorna först och SEN ha i sockret, annars blir inte heller marängen bra. Bred marängen på smeten och strö över mandelspån eller nöthack. Grädda i c:a 20 minuter. Marängen ska få fin färg.

Låt tårtan svalna innan du delar den på mitten. Vispa grädde och rensa jordgubbarna medans den svalnar kanske? Bred sedan ut all grädde på den ena delen, toppa med hälften av jordgubbarna, som du förslagsvis delat i lämpligt stora delar. Lägg på den andra tårtbiten uppepå. Och sedan på med resterande jordgubbar. Simsalabim, du har nu en vinnande sommartårta oavsett väder!

PS: Receptet kommer från Sju Sorters Kakor

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara