2 grill/ kött

Att göra bacon

Hade lite sidfläsk av vildsvin i frysen som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med. Fick då ett tips från en kompis om en länk till grabbarna på Chop and Brew som brygger öl och lagar mat. Rolig blogg med lite videoavsnitt av bland annat hur man gör bacon.

Sagt och gjort, fram med köttet så kör vi.

Du behöver
Ett stycke sidfläsk
En förpackning farinsocker
4 msk chilipulver
4 msk pepparmix
2 liter vatten
100 gram grovsalt
50 gram strösocker

Gör först en lag genom att värma på vatten, grovsalt och strösockret i en kastrull.
Lägg det putsade sidfläsket i en behållare och häll på lagen så att köttet täcker. Låt stå svalt i ett dygn. Nästa gång jag gör detta så får jag nog läsa på lite mer om hur man gör lag samt förlänga tiden i lagen till 3-4 dar, kanske en vecka. Mer salt ska det nog vara också, jag freestyle’ade ihop den här lagen.

Nästa dag börjar du med att tända varmröken. Kan nog gå i en klotgrill med lock också. Ta fram köttet och torka av det. Häll bort lagen. Blanda farinsockret, chilipulvret och pepparmixen i en bunke. Ta fram en långpanna och häll hälften av kryddmixen/rubben i långpannan. Lägg ner sidfläsket i långpannan. Häll på resten av kryddmixen. Täck varenda kvadratcentimeter med kryddmixen.

När varmröken fått upp temperaturen till ca 100-150 grader, langar du på köttet. Nu är det bara att vänta. Det tar ca 4-5 timmar. Jag försöker hålla temperaturen förhållandevis låg och vänder köttet några gånger under tiden. Elden startar jag med björkved, sen går jag vidare med äppelved genom hela rökprocessen. Tur man har snälla grannar som försörjer mig med äppelved!

Dra på lite BBQ-sås på slutet, det hjälper till att skapa den såkallade barken på köttet. Låt köttet vila till rumstemperatur i folie. Efteråt slog jag in det i plastfilm och sen fick den vila över natten i kylen.
Ta fram och skär tunna skivor av sidfläsket. Stek på i stekpannan och njut av hemmagjort bacon!

Smaklig spis!

Du kanske också gillar

2 kommentarer

 • Svara
  Mary
  14 juni, 2013 at 10:59

  Hur smakade det enligt dig Ulrik? Liknade det vanlig bacon? Bättre?`Mer smak? Berätta utförligt gärna.

 • Svara
  Ulrik
  14 juni, 2013 at 11:02

  Det liknar inte vanlig bacon, kanske mest pga tjockleken på skivorna. Smaken var jättegod, rökig och söt (sockret). Jag skulle dock vilja ha mer krydda från chilin och mer salt. Nästa gång ska jag nog köra saltlake i nån vecka och inget socker i rubben.

 • Svara