6 event

The Scrap Lunch Project

För några månader sedan blev vi inbjudna till att delta i The Scrap Lunch Project. ScrapLuncharna består av ett gäng studenter som ledsnat på all mat som slängs i vårt samhälle. De bestämde sig för att samla ihop mat från affärer och organisationer som annars skulle ha slängts och sen tillreda en gratis lunch för studenter. En lysande idé!

De undrade om vi ville hjälpa dem tillreda maten samt hålla en kortare föredragning om vad vi står för och vad vi brinner för. Lunchgästerna bestog av 100 stycken hungriga studenter på Kalmars Nation.

Sagt och gjort. 09:00 en lördagsmorgon stod vi och ryckte i dörren till Kalmars. Givetvis i fel dörr, personalingången är på baksidan… Sen ner i källaren till köket och se vad ScrapLuncharna hade lyckats få tag i.

Glimten i grytan valde att göra efterrätten, resten av maten tillreddes av andra. T ex varmrätten var en frittata gjord på överbliven mat ifrån Uppsala Konsert och Kongress. Bagels, ätpinnar, polenta chips och annat smått och gott hade gjorts av ScrapLuncharna. Vi satsade på att göra 5 st långpannor med brownies och blondies baserade på grundreceptet från Leila Lindholm. Med tanke på mängden kakao vi hade att röra oss med så blev det bara en långpanna med brownies, resterande blev blondies (brownies utan choklad).

Det hade donerats en låda vardera av äpple, päron, bananer och druvor. För att allt skulle komma till användning gjorde vi en fruktsallad som serverades med ett knaprigt crunch. Crunchet gjorde vi av ett paket müsli som vi blandat med honung och smält smör som vi sen rostade i ugnen.

Grundreceptet på en sats blondies:
350 gram mjukt smör
6 dl socker
1 dl sirap
0.5 tsk salt
6 st ägg
3 dl vetemjöl
(För brownies tillkommer 3 dl kakao)

Blanda alla ingredienser och sen bröar du en ugnsform, häller i smeten och proppar ner allsköns godsaker. I brownien la vi ner de nötter som fanns att tillgå. Sedan gjorde vi en frosting bestående av ca 9 dl florsocker, lite smält smör och ca 3 dl av Cathy’s hemliga condensed coffee tofé. Jag håller fortfarande på att jaga Cathy på receptet på den där! Smakade jättegott med krämig kaffesmak i alla fall.

Till blondies kan du t ex blanda ner lite kanel och kardemumma i smeten och sedan trycka ner äppelbitar i långpannan. Då blir det en äppelkaksinspirerad blondie. Eller varför inte trycka ner päronbitar, lite tranbär och sedan strössla över riven kokos som du rostat lite? Eller äpplen och hallonsylt. Det finns inga gränser på vad du kan ha i, mer än fantasin. Nu hade vi ifs ett begränsat utbud av råvaror, men det gick utmärkt ändå! Lite som ett gigantiskt stort ”Här är ditt kylskåp”!

När allt var klart för lunchen gick vi upp i stora salen och lyssnade till olika talare. T ex var det Peter som är köksansvarig på UKK. Han pratade om hur de tänker ang matslöseriet och hur de planerar maten. Vidare var det en representant från Nation Owl som pratade om certifiering av nationer och arbetet kring det. Christopher Wegweiser talade inspirerat om gerillaodling, närproducerad mat, hur du själv kan bli egenförsörjande av grönsaker.

Himlarns kul att få laga mat i ett riktigt restaurangkök, även om det var trångt om saligheten då många personer hjälpte till. Mycket intressant och tack för att vi fick komma och hjälpa till!

Du kanske också gillar

6 kommentarer

 • Svara
  The Scrap Lunch Project Group
  13 maj, 2013 at 10:53

  Tack själva för ett fantastiskt fint deltagande!

 • Svara
  Cat
  13 maj, 2013 at 10:53

  Så kul att ni hjälpte oss! Och vilka härligheter ni tillagade! Brownies-kanterna slank lätt ner medan vi stod och kockade i källaren 🙂

 • Svara
  Ulrik
  13 maj, 2013 at 10:54

  Tacktack! Det var kul!

 • Svara
  Ulrik
  13 maj, 2013 at 10:55

  Vi hade ju bra hjälp av "the magic ingredient" – Cathy's Condensed Coffee Cream! 🙂

 • Svara
  Marja - Baka Sockerfritt
  13 maj, 2013 at 21:57

  Vilken toppenbra idé! Härligt att bra mat tas till vara, så att det slipper slängas!

 • Svara
  Ulrik
  13 maj, 2013 at 21:58

  Ja visst är det! Och kul hade vi också!

 • Svara