0 plock

Nässelpesto

I min trädgård finns det brännässlor. Färre än förra året då det var liksom ett hav av dem, men ändock nässlor. Jag slipper dem gärna. Ett sätt av bli av med dem är att plocka och koka soppa på dem eller göra en pesto. Blev inspirerad av gänget i Trädgårdsonsdag som gjorde just en pesto. Gick ut och plockade nässlor på torsdagskvällen, c:a en liter. De fick ligga i kallt vatten under natten, mest för att jag inte orkade göra peston samma kväll. Blev pesto till lunch på fredagen OCH på lördagen. Två olika varianter. Fredagslunchen var endast pasta och pesto, ingen hit tyckte jag men min mamma gav tummen upp. Kanske för att jag dissade det så hårt innan att hon blev positivt överraskad. På lördagen tog jag pastaresterna, adderade kalkonpastrami, broccoli, sparris, vitlök, grädde, dijonsenap, salt och peppar och detta blev riktigt bra! (Det hör ju vem som helst att dessa ingredienser lyfte vilken halvdan pesto som helst ju).

 
Peston:
1 l nässlor
1 dl olja
1 dl riven parmesanost
1 dl solrosfrön
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
 
Lägg nässlorna i kallt vatten. Koka upp mera vatten, lägg i nässlorna i ett par sekunder. Ta upp och lägg åter nässlorna i kallt vatten. De måste svalna innan du kör allt med mixer. Klipp bort fula delar, typ om du fått med lite mycket av stjälken. Lägg nässlor, pressad vitlök, ost, solrosfrön, olja och salt i en bunke och kör med stavmixer till en jämn konsistens uppnåtts. Smaka av om det behövs mera kryddning.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara