0 sött

Jordnötskakor med tranbär

Var ett tag sedan det bakades kakor här hemma. Passade på i söndags när vi skulle bort och hälsa på vänner, så vi kunde ta med några och bjuda på. Kollade först vad vi hade hemma i skåpen och kom fram till att jordnötterna behövde användas. Hittade även tranbär så varför inte köra på en kombo och baka en variant på kolakakor.

Experimenterade även med att försöka återskapa en kaka jag köpte i Basel tidigare i år, med te i. Ja, teblad. Resultatet ätbart, men ska nog produktutveckla vidare innan jag delar med mig av det receptet.

Ingredienser
1,5 dl salta jordnötter fint hackade + 0,5 dl grovt hackade
1 1⁄2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
175 g smör
4 dl vetemjöl
1⁄2 tsk bakpulver
1-2 tsk vatten
1 krm salt
1 msk ljus sirap
1 msk farinsocker
0,5 dl hackade torkade tranbär
0,5 dl grovt hackade jordnötter

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 °C
Hacka 1,5 dl av jordnötterna fint i en matberedare. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och smör och kör allt till en massa. Tillsätt sen mjöl, bakpulver, salt, sirap och vatten, kör till en jämn deg.
Ta upp degen och lägg den på mjölat bakbord. Knåda snabbt in hackade tranbär och grovt hackade jordnötter. Dela degen i 3 delar. Rulla ut delarna till längder och lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta ut dem något och grädda sedan i ugnen i c:a 12-15 minuter. Skär längderna till lagom fina kakbitar medans de fortfarande är varma. 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara