0 sött

Chokladrulltårta med kaffekräm

Du har väl vevat ihop en sats med Cathy’s Condensated Coffee Cream? Du behöver det i det här receptet nämligen.

Det här är en rulltårta med intensiv kaffesmak. Min fru som inte är någon kaffedrickare tyckte det smakade åt helsike för mycket med kaffe. Själv funderade jag på ifall jag skulle våga dra på ännu mer nästa gång.

Basen till receptet kommer ursprungligen från Rutiga Kokboken, en klassisk kokbok att ha i sin samling av kokböcker tycker jag. Utmärkt bas för den orutinerade, men även lite som av en referenskokbok för den mer erfarne. Jag har tweekat receptet lite genom att addera den supergoda kaffekrämen till smörkrämen.

Rulltårtan
3 st ägg
1.5 dl socker
0.75 dl potatismjöl (varför skriver man 3/4 dl, varför inte en halv eller hel dl…GAAH!)
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Smörkräm
100 gr smör
1.5 dl florsocker
2 st äggulor
2 tsk vaniljsocker
2 tsk av Cathy’s Condensated Coffe Cream (eller som jag gjorde, tre rågade matskedar)

Sätt på ugnen på 250 grader och förbered en långpanna (klä pannan med välsmort smörgåspapper).
Vispa äggen och sockret pösigt. Blanda potatismjölet, kakaon och bakpulvret och sikta ner det i äggsmeten. Rör om försiktigt.
Grädda kakan mitt i ugnen i 250 grader i ca fem minuter.
Strö på en massa strösocker över kakan, lägg över ett smörgåspapper och sedan en upp-och-nervänd plåt över kakan. Ta med ugnsvantar och vänd hela klabbet upp-och-ner. Den varma kakan hamnar förhoppningsvis med den sockrade sidan ner på den papprade plåten och långpannan är tom!
För att få loss pappret drar man försiktigt. Vill det inte lossna kan man pensla på vatten ovanpå så släpper det bättre.

Blanda smörkrämen genom att ta det rumsvarma smöret och röra ihop med siktat florsocker. Tillsätt äggulorna, vaniljsockret samt valfri mängd av kaffegräddekondensatet. Låt kakan svalna innan du smetar på smörkrämen. När hela kakan är täckt av smörkrämen, rullar du ihop kakan från långsidan till en lång rulle. Vill man ha en grövre rulle kan man rulla från kortsidan istället.
Förvara rulltårtan svalt.

Så himla gott!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara