0 fisk

Sjötunga Walewska

Okej. Vi måste först börja med historien till varför jag och flickvännen överhuvudtaget gjorde denna extremt dyra rätt. Elin köpte 600 gram laxfilé i Feskekörka för att göra en laxrätt som jag har bloggat om tidigare nämligen timjanslax (receptet hittar du här). Denna rätt är en av de stora maträtterna som barnen älskar. Denna gång skulle den ingå i det perfekta äktenskapet med Melodifestivalen. En win-win-situation. Men.
Vid öppnandet av fiskpaket så visar sig ingen lax utan filéad vitfisk. Lite oklart i öppningsögonblicket vilken. Åsynen av denna vitfisk får sonen att brista ut i storgråt: ”Blir det ingen lax?!?”. Det var bara att promenera till affären och handla lax. Den vita fisken hamnade i frysen.

[Fast forward ett par dagar. Tillbaka i feskekörka]
Elin berättar för fiskhandlaren att hon har fått fel fisk varpå fiskhandlaren på bred göteborgska informerar om att det är bara att gratulera eftersom hon fick 800 gram Sjötungafilé istället. Kilopris 400 kronor.

[Happy ending]

I det här receptet använder vi inte tryffel och har bytt ut hummern mot 500 gram räkor. En del sjötunga Walewska-puritaner vill kanske stena mig.

Ingredienser (6 – 8 portioner)
800 gram Sjötunga

2 dl vitt vin (torrt)

0,5 dl vatten
en halv gul lök
3-4 msk flytande fiskfond
1 msk saft av pressad citron
30 gram smör
4-5 dl vispgrädde
50 gram smör
Salt & Vitpeppar
1 krm Cayennepeppar

Pommes Duchesse
12 stycken medelstora mjöliga potatisar
75-100 gram smör
2 äggulor
Salt & Vitpeppar

Garnering
500 gram skalade räkor
10 skogschampinjonhattar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 275 grader och koka potatisen.
2. Stampa potatisen och blanda ingredienserna till moset med en elvisp.
3. Spritsa ut moset längs kanterna i en väl tilltagen smord ugnsform.
4. Gratinera moset i ugnen till det har fått färg.
5. Sjud fisken dubbelvikt i vin och fiskfond tillsammans med lite lök.
6. Lyft ur den med en hålslev och låt den rinna av väl.
7. Lägg den i mitten av formen och täck över.

8. Reducera resterna av spadet till hälften i en kastrull. Häll upp i ett litermått. Denna buljong är salt men ska spädas.
9. Smält 30 gram smör och blanda i mjölet och vispa till en jämn smet.
10. Varva buljong och vispgrädde (spara en dl och vispa den) tills såsen blivit tjock.

11. Smaka av och späd eventuellt med mer buljong.
12. Ta av såsen och rör ner smör och äggula.

13. Smaka av med vitpeppar och cayennepeppar.

14. Vänd ner den vispade grädden och slå över såsen över fisken.
15. In i ugnen på 275 grader tills såsen har fått färg. Det går fort!

16. Garnera med smörstekta champinjonhattar och 500 gram rärkor.

Kan vara det godaste du har ätit. Kan även vara det mäktigaste du har ätit.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara