2 vego

Raw linguine

 
 
 
 
 
 
 

 

Min kompis Jimmy har återigen delat med sig av sina kulinariska äventyr i raw food-djungeln. Idag blir det en linguine raw style.
 
Linguine
500g morötter (ca 4 mediumstora morötter, skalade)
500g palsternacka (ca 4 medium palsternackor, skalade)
1/2 matsked salt
15 stora basilikablad, fint skurna
2 matskedar Italiensk kryddblandning
4 dl av de finaste små tomater du kan hitta (ekologiska är i princip ett krav)

Macademia Mozzarella
1 dl macademianötter (naturella, kan vara svårt att hitta, men det som söker finner)
1 dl cashewnötter (naturella)
1 matsked Nama Shoyu eller Tamari (i nödfall funkar även japansk soya)
2 teskedar citron (behöver väl knappast säga att det skall vara färskpressad)
1/2 dl vatten
1 tesked näringsjäst (kan även heta bjäst)

Röd pepparsås
1 dl pinjenötter
1 röd peppar (beroende på styrka, såsen skall vara STARK)
1/2 matsked citron
1 matsked tamari (japansk soya vid nödfall)
1 matsked agave (finns överallt så byt INTE mot socker, sirap eller annan skit)

Tillagning
Börja med att skära morötter och palsternacka mycket fint. Jag använde potatisskalare och byggde sen ihop dem igen och skar med en vass kniv. Finns säkert många olika sätt, men fuska inte här! Lägg dessa i en skål och massera in salt och låt stå.

Börja sen med Macademiaosten. Lägg samtliga ingredienser i någon form av matberedare eller nått annat som kan blanda ihop dessa till en smidig sås. Skall inte vara några nötbitar kvar. Detta kan vara svårt om man inte har en bra blender/mixer…..testa att addera lite extra vatten om det blir problem. Jag använde en vitamixer som funkade utmärkt. Gissar att det även går bra med en stavmixer. När ”osten” är klar ställ undan.

Röd pepparsås.
Samma som osten, hitta en rejäl mixer och mixa, såsen skall vara lite mer lättflytande än osten så blanda i lite extra vatten om det är svårt att mixa.

Tillbaka till linguinen. Krama ur all vätska som saltet dragit ur, linguinen skall nu ha en ”al dente” känsla. Skölj bort allt salt noggrannt med vatten och lägg på en handduk eller pappersbit och torka bort all överflödig vätska. Skär tomater och basilika fint, addera den italienska kryddblandningen och osten, blanda med händerna och lägg på tallrik. Droppa kryddsåsen innan servering.

Näringsjäst,  Nama Shoyu och/eller Tamari hittar du i välsorterade livsmedelsbutiker alternativt hälsokostaffären. Agave likaså.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

  • Svara
    Anonym
    10 april, 2013 at 19:25

    Helt underbart gott!

  • Svara
    Ulrik
    10 april, 2013 at 19:25

    Så bra att du gillar det! Mvh Ulrik

  • Svara