0 vego

Öppen lasagne med spenat, ricotta och mandelpesto

Som jag tidigare deklamerat gillar jag Lotta Lundgren starkt. Att läsa hennes kokbok ’Om jag var din hemmafru’ är en fröjd. Att sen maten som blev resultatet av detta recept smakade ljuvligt gör det hela inte sämre.

I boken står det att receptet är för två personer, men jag tyckte nog att fyllningen räckte till fler än två lasagneplattor. Du får helt enkelt använda ögonmått när du monterar och lite sunt förnuft. Det kommer bli bra.

Du behöver: 
0,5 dl mandel
25 g smör
1 ekologisk citron
0,5 tsk honung
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
250 g skogschampinjoner
några skivor kalkonsalami eller serranoskinka (kan uteslutas)
200 g färsk spenat eller frusen bladspenat
0,5 burk ricotta
2 lasagneplattor

Börja med mandelpeston. Rosta mandeln i en stekpanna med skalet på. Hacka eller kör i en matberedare. Smält smöret, låt det stå ett tag och separera det klara smöret från det grumliga. Häll bort det grumliga. Låt det klara smöret bubbla någon minut på svag värme. Tvätta citronen och riv skalet. Rör nu ihop mandelkross, citronskal, smör och honung. Smaka av med salt och några droppar pressad citron. Håll varmt men passa så att det inte bränns vid (gissa vem som lyckades med det)….

Koka upp vatten till lasagneplattorna, kom ihåg att salta!

Hacka löken fint och vitlöken ännu finare, låt dem fräsa i smör eller olja, bara lagom så de blir genomskinliga. Dela svampen i mindre bitar och fräs så den får färg och stekyta. Låt spenaten fräsa med en stund också. Smaka av med salt och peppar.

Se till att torka serranoskinka/kalkonsalamin i ugnen så den blir spröd. Smula sönder den.

Koka lasagneplattorna tills de är mjuka. Lägg upp på tallrik, fördela spenat på ena halvan av lasagneplattan, lägg på en generös sked med ricottaost, vänd över den andra halvan av lasagneplattan. Skeda sen över varm mandelpesto och strö över lite salami/serranosmul.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara