0 kött

Lammstek med örtpesto

Jag äter inte lamm speciellt ofta men i efterdyningarna till påsken brukar det gå att komma över en lammstek för en ganska billig penning. Sagt och gjort så slog jag till på en på knappa två kilo (med ben). Jag tycker ju att lamm är otroligt gott, men jag har även förståelse för de som inte gillar lamm. Smaken är ju tydlig och inte särskillt lik något annat kött.
Klassisk lammstek
0,5 dl hackad bladpersilja
1,5 msk färsk hackad rosmarin
1 msk färsk timjan

1 knapp tsk salt

1-2 msk olivolja
2 hackade vitlökar

Lite svartpeppar

Gör så här
1. Separera benet från steken med hjälp av en filékniv och putsa bort det grövsta fettet (men spara en hel del fett).

2. Mixa ingredienserna till fyllningen med hjälp av en stavmixer. Konsistensen ska vara lite trögare än pesto och gå att breda på steken.
3. Bred ut örtpeston i mitten av steken och fäll ihop alla delar och knyt ihop med hjälp av steksnöre. Enklast är att vara två personer.
4. Strö över lite flingsalt och sätt ugnen på 175 grader.
5. Lägg steken i en ugnssäkerform och ställ in en stektermometer på 62-65 grader om du vill ha rosa kött, över 65 grader om du vill ha det mindre rosa. Vid 70 grader är lammet helt igenom.
6. När lammet är klart så silar du av spadet i en skål och använder det till sås.
Sås
1 msk smör
1 msk mjöl
Ett par deciliter stekspad från lammet

1 dl vispgrädde

Ev. svartvinbärsgelé eller liknande
Smaka av med extra örter, salt & peppar

Servera med rostade rotsaker och en fräsch sallad.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara