0 sött

Lakrits-trio del 2 av 3: Lakritskladdkaka

Alright, nu kör vi igen. Fram med lakritspulvret och kavla upp ärmarna. Slå på ugnen på 200 grader.

Kakan
100 gram smör
2 st ägg
3 dl strösocker
3 tsk lakritspulver
2 dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
smör och mjöl till formen

Glasyren
175 gram mörk choklad
2 dl vispgrädde
2 tsk lakritspulver
2 st torkad, finhackad chilifrukter
flingsalt att strö över alternativt lite lakritspulver

Smält smöret. Rör ihop äggen, sockret och lakritspulvret. Häll i det smälta smöret och rör ihop.
Blanda i alla torra ingredienser och blanda väl.
Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen i ca 15-17 minuter. Låt kakan svalna i en timme.
Hacka chokladen till glasyren. Koka upp grädden och lakritspulvret. Tillsätt chokladen och rör om tills den har smält. Häll glasyren över kakan. Strö eventuellt över lite flingsalt eller lakritspulver när glasyren har stelnat. Kanske kan man dekorera med några torkade chilifrukter?

Nästa gång jag gör det här receptet ska jag ha i mer chili. Kollegorna vart nöjda i alla fall.
Eventuellt skulle jag nog skära små mumsbitar, säg 2×2 cm i fyrkant istället som idag, servera kilformade bitar. Kakan är sjukt mäktig och det räcker långt med en liten bit.

PS återigen kommer receptet från boken ”Lakrits”. Mycket goa lakritsrecept där!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara