0 sött

Lakrits-trio del 1 av 3: Lakritsmaränger

Frugan kom hem med en lånebok från hennes jobbs bibliotek – en kokbok med recept som alla innehåller lakrits i alla dess former. Sweet, game on tänkte jag och drog på ugnen. Jag tänkte prova några recept med nått litet tweekande såklart.

Först ut är alltså lakritsmaränger, såna där stora spröd-sega du vet. Spröda på utsidan och segkladdiga på insidan.

Till nio stora maränger behöver du
4 st äggvitor
3 dl strösocker
3 tsk lakritspulver
1 msk lakritssirap (se recept nedan)
lite svart hushållsfärg
extra lakritspulver att strö över marängerna

Lakritssirap
2 msk vatten
1 msk lakritspulver
1.5 dl mörk sirap
ev 3-4 droppar anisdroppar
lite svart hushållsfärg

Lös lakritspulvret i vattnet och värm det i en kastrull på spisen. Tillsätt sirapen och koka upp. Koka i ett par minuter. Dra av från plattan. Tillsätt hushållsfärg och ev anisdroppar. Låt sirapen svalna och häll upp på flaska med kork.

Åter till marängerna.
Sätt ugnen på ca 130 grader. Blanda äggvitorna och sockret i en rostfri bunke. Jag gillar rostfria bunkar, så himla praktiska och stilrena. Kanske lite sterila när jag tänker efter. Ah, strunt samma.
Sätt bunken i en kastrull med vatten (dvs ett vattenbad) och värm äggsockerblandningen till 55-60 grader under vispning. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa marängen tills den svalnat något.
Strö över lakritspulver, ringla över lakritssirap och droppa på lite hushållsfärg. Vänd runt smeten så du får en fin marmorering. Klicka ut smeten med två skedar på en bakplåtspapprad plåt och sen skjuts in i ugnen i ca 40 minuter. Kläm och känn lite på marängerna ifall de behöver lite mer tid i ugnen. De ska bli lite hårda och spröda på utsidan men fortfarande vara kladdiga innuti.
Förvara i tätslutande burk.

PS receptet kommer från boken ”Lakrits” av Elisabeth Johansson. Gillar du lakrits är detta kokboken för dig.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara