0 kött

Köttskandal efter köttskandal efter köttskandal efter köttskandal…

Kött, kött, kött, mitt kära kött. Sedan jag var en liten parvel har jag blivit uppfödd med kött och potatis. Var det inte hemrullade köttbullar eller kassler så var det älgstek ”på rummet”, fläskkotletter, köttfärssås eller köttfärslimpa. För att inte tala om julskinka, grillkorv, fläskfilé, oxfilé, oxrulader och revbensspjäll.

Aldrig i min vildaste fantasi hade jag väl trott att tjugi…trett…många år senare skulle bli en massa skriverier om falsarier i köttdisken. I min naiva lilla bubbla så trodde jag att man fick vad som står på förpackningen.

Detta är från och med i år för alltid raderat ur referensbiblioteket jag kallar minne. Med sorg i hjärtat måste jag säga. Hur kunde det gå så här?

Jag har skrivit om det tidigare och jag säger det igen, det känns konstigt i mitt huvud att det ens ska finnas något som heter ”miljömärkt”, ”ekologiskt producerat” unt so weiter. Borde det inte vara en självklarhet? Är jag dum i huvudet på riktigt? Naiv – ja, kanske det, men vafan man blir ju förbannad när jag som konsument irrar mig fram i märkeshysterin i jakt på mat som jag tror är bra för mig, miljön och plånboken när det visar sig efter diverse granskningar att det är precis tvärtom.

Jag blir irriterad när julskinkan innehåller 90% gris, men nu funderar jag på huruvida det var nån gris alls i den där skinkan. Om kötthalten är 70% i korven så kanske man inte alls vill veta VAD för slags kött som ingår….häst, hund, gris, ko? Vem vet – inte jag i alla fall för jag har inget portabelt DNA-laboratorium för testning av köttet i mataffären.

Halalslaktat kött som innehåller svin, oxfilé som är häst, IKEA’s köttbullar som har tveksamt innehåll. Listan blir längre och längre.

Det behöver ränsas upp i köttproducentträsket. Vad gör regeringen i detta? Vad gör vi konsumenter? Vad kan vi göra? Hur ska jag som konsument kunna värja mig mot sådana här rövarhistorier som producenterna väljer att kalla sanningar? Det som ligger närmast till hands är följande:

  • Köp inte, ät inte processad mat såsom färdig mat från frysdisken (nobrainer egentligen då jag inte gör det idag)
  • Köp närmre producenten, köp lokalt producerad mat. Vet inte om det är någon garanti, men nånting säger mig att är mindre risk att handla åsna och betala för oxe.
  • Ät mindre kött. Det här blir nog svårast av alltihopa. Fan också.

Tyvärr är det pengarna som styr. Så länge pengarna styr kommer dylika skandaler att flyta upp till ytan då och då. Nästa gång är det väl genmanipul….nä, det har ju varit redan.

Det är fler som reflekterar på ämnet, t ex LRF Ungdomen.

Har du några tips, synpunkter, vad-som-helst kring köttskandalerna? Hör av dig. Jag vill höra vad du tycker! Tillsammans kan vi förändra världen!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara