0 fisk

Karin Franssons påsksill

En av de bäst bevarade hemligheterna i matlagningsglada Sverige tycker jag Meny i P1 är. Opretentiöst matlagningsprogram med massor av charm som dessutom bevisar att matlagning inte behöver visualiseras i bilder. Dessutom gillar jag Karin Fransson jättemycket.

Påsksill
4 urvattnade saltsillfiléer (dvs en burk inläggningssill)
3 msk finhackad dill

½ tunt skivad purjolök
1 smulat lagerblad

1 tsk krossade fänkålsfrön

Citruslag:
2 dl vatten
1½-2 dl socker
2 msk ättiksprit (12%)
saft från 1 limefrukt och 1 citron + det rivna skalet från halva frukterna (jag råkade ha i lite
saft från ½ apelsin och ½ grapefrukt

Gör så här
1. Lägg sillfiléerna i vatten i 30 min-1 timme och låt rinna av väl.

2. Skär upp sillen och varva med dill, purjolök, krossat lagerblad och fänkålsfrön i en glasburk.

3. Koka ihop citrussaften med sockret till en sirapsliknande konsistens. Du kan ta en sked och låta lite vätska svalna. Det ska vara marmeladliknande konsistens.
4. Häll på vatten och ättiksprit
5. Koka upp igen.
6. Ta bort vätskan från plattan och rör ner citrusskalet.
7. Kyl ner vätskan i diskhon och häll över sillen.

Ställ kallt i ca 2 dygn innan servering.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara