0 bröd

Baguetter

Nu i helgen bakade jag fyra limpor levainbröd till en liten tillställning i en förening som jag är med i. Det vart 11 kg chili också, att ackompanjera brödet med. En fet klick creme fraiche också fullbordade mästerverket.

Nåväl, det var kul att baka så igår kväll gjorde jag en lika stor sats deg till, men denna gången vart det bara två levainbröd. Resten av degen gjorde jag baguetter av, mest för att jag skulle få använda mina baguettplåtar som jag köpte för evigheter sedan men aldrig använt. Förrän nu.

För detaljer om degen, läs här.
Om hur du startar en surdegskultur, läs här.

Alright, då kör vi. Slå igång ugnen på 275 grader. Det ska bli hett som tusan.

Du behöver
Ett halvt paket jäst
En surdegsslurry
1 liter vatten
1600 gram ekologiskt vetemjöl
2 msk salt

Lös jästen i vattnet, häll på slurryn. Jag brukar alltid höfta mängden surdegskultur. Min kultur är ganska lös och jag har ofta rätt mycket i min stora glasburk i kylen.

Häll på mjölet och blanda ordentligt. Själv kör jag med degkrokar på min stackars slutkörda elvisp. Det börjar bli dags att investera i nån kraftig köksmaskin med diverse tillbehörspaket. Skulle behöva en köttkvarn för diverse korvexperiment t ex.

När du kört in mjölet ordentligt, häller du på saltet. Ja det är ganska mycket salt, men det ska vara så. Nu händer det lite magiska grejer med degen. Kör några minuter till.

Ta en bunke eller liknande och olja in med lite olja. Häll ner degen där och låt den jäsa på dragfri plats i 1.5 timme. Efter en timme vänder du ihop degen med blöta händer. Vänd en gång till på resterande jästiden.

Häll upp degen på mjölat bakbord. Kapa degen i lämpliga bitar som passar till baguetter. Vrid degen ett halvt till ett helt varv. Om du tittar på bilden ovan så glömde jag bort vridmomentet, darn. Lägg bröden i dina nyinköpta baguettplåtar.

Skjuts in i ugnen med en skvätt vatten (eller några isbitar) på botten i ugnen. Vrid direkt ner till 250 grader. Efter 10-15 minuter ställer du ner till 200 grader. Efter ett tag kan man vända baguetterna så de får lite färg på undersidan också. Vädra luckan var 5’e minut. Efter ca 20-25 minuter torde bröden vara klara.

Skär upp en bit och smeta på lite smör. Ät och njut av färska baguetter direkt från ugnen!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara