2 bröd

Arepas – majsbröd

Majsmjöl är ju inte direkt något jag använder mig av dagligdags tidigare, men nu med en glutenintolerant familjemedlem får man prova på både det ena och det andra i mjölväg. Det finns så himla många sorters olika mjöler som inte är baserat på vete, bovetemjöl, rismjöl, kokosmjöl och så vidare. Arepas är ett majsbaserat bröd som härstammar från Sydamerika och som används till allt möjligt men kanske främst som ett komplement till måltiden.

Man kan t ex dela på det (de tjockare bröden iaf) och fylla med alltmöjligt, typ som ett pitabröd. Man kan även lägga nån god röra ovanpå och äta som en macka, eller så kan man bara ha det till maten att bryta små bitar av.

Du behöver
8 dl majsmjöl
3 ägg
1 tsk salt
lite kokhett vatten
olja att steka i

Blanda majsmjölet med saltet och rör om. Knäck tre ägg och rör ner. Tillsätt kokhett vatten tills du får en fin konsistens på degen.
Gör runda bollar och platta ut till ca 10 cm i diameter och ca 1 cm tjock. Stek i olja i stekpannan.
Jag körde mina en stund i 200 grader i ugnen ca 10 min också för att få dem ordentligt genomstekta. Detta steg kan man ev skippa. Det blir en fin gul färg på bröden. Tyvärr sprack de lite i kanterna, det vet jag inte riktigt vad det beror på, kanske för mycket mjöl?

Provsmakade och tyckte nog att oj vad mäktigt, man behöver inte mycket bröd. Men gott!

Du kanske också gillar

2 kommentarer

 • Svara
  Svim
  8 juli, 2016 at 06:03

  Glutenintolerans(celiaki) antar jag att din familjemedlem har. Detta är en kronisk tarmsjukdom och verkligen inte en allergi!

 • Svara
  Ulrik
  8 juli, 2016 at 06:09

  Hej Swim! Jag kanske har uttryckt mig lite slarvigt.

 • Svara