0 sött

Svenska klassiker-vecka & kardemummakaka

Kära bloggvänner. Den här veckan är det dags att hylla den svenska maten. Här på bloggen har vi alltid varit måna om att värna om lokala råvaror och vi försöker slå ett slag för vad som är i säsong. Vi har även lyft fram svenska favoriter under tiden som vi har haft bloggen.
Nu är det dags att tillägna den svenska maten en hel vecka. En hel vecka av recept som är värda att stå på egna ben. Recept som är värda att ta fram ur garderoben. Recept som kanske har blivit undanskuffade av  de utländska influenserna som sköljer över vårt land. Någonstans på vägen tappade vi kanske bort det svenska.

Husmanskosten är dock hett stoff i kokbokshyllan. Plura, Morberg & Mannerström är bara några som gav ut kokböcker lagom till julhandeln. Nu är det dags för oss på Glimten i grytan att ta gräva ur vår svenska skatt. För det har vi verkligen. En skatt.

Recepten kommer såklart att ha vår egen prägel. Hoppas ni kommer att tycka det är kul på vår svenska resa.

Håll i hatten. Nu blåser vi på.

Kardemummakaka
200 gram smör
7 dl vetemjöl
2 ägg
3 tsk stött kardemumma
3 dl mjölk
3 dl socker
3 tsk bakpulver

Garnering
3-4 msk pärlsocker
20 hackad mandlar

Gör så här
1. Smält smöret och låt svalna.
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Tillsätt resten av ingredienserna.
4. Häll smeten i smord form (ca 26 cm)
5. Garnera med pärlsocker och hackad mandel.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara