0 tips & trix

Svensk mat – vad är det?

Vad är svensk mat för mig?

För mig är svensk mat mormors köttbullar, farmors tunnpannkakor, mammas kanelbullar med kardemumma, pappas chokladbiskvier, nyrökt abborre som man fiskat själv från bryggan i kusinernas stuga, hemkokad saft drucken ur en begagnad sirapsflaska, falukorv, smörgåsbordet på det där mysiga gästgiveriet.

Vad kan det vara mer? Det kan vara frasiga våfflor på hotell Granen i Kittelfjäll, grillad korv med pinnbröd vid brasan på berget bakom skolan, de där jättegoda thékakorna med prickig korv, den där fantastiskt goda Toast Skagen på bistron på Finlandsfärjan. Surströmmingsklämman med mandelpotatis och lök och givetvis mellanmjölken – inte blaskig, inte fet, bara sådär skönt lagom.

Oh, höll på att glömma en av mina favvisar! Smörgåstårta!

Vi översköljs hela tiden av nya influenser, nya kryddor och nya råvaror. Visst är det en tjusning att brassa sin egen pad Thai eller en belgisk stoofvlees, jag älskar nya matäventyr när man är ute och reser. Men visst smakar väl apelsinerna godare solvarma på den där resan till Barcelona än hemma vid kökssoffan en sunkig novemberafton?

Sverige har ett fantastiskt utbud av maträtter och råvaror. Ta vara på det! Men ta även med dig minnen, idéer och kryddorna från resor, möten och annat som inspirerar dig. Våga blanda, våga prova! Det är ju så fantastiskt roligt att ”resa” hemma vid köksbänken. Tänk att dofter och smaker direkt kan transportera iväg dig till den där sunkiga färjan i grekiska övärlden, till den brusande hetsen på storstadsresan eller kommer du ihåg de där sjukt goda melonerna på stranden? Fantastiskt!

Vad är svensk mat för dig?

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara