0 kött

Svensk klassiker – pytt i panna

Satt och funderade på vad svensk, klassisk mat är för mig samtidigt som jag kastade ett getöga på vad som fanns hemma i kylskåpet. Hmm…lite rester. Det fick alltså bli pytt i panna idag. Gottigott!

Var kommer pyttipannan ifrån egentligen? Det verkar vara höljt i dunkel. På Kanarieöarna har de en variant som heter Ropa Vieja (”gamla kläder”) som är något snarlikt vår pyttipanna.

Vad har man då i sin pytt? En del brukar lite halvelakt kalla pyttipanna för ”Hänt i veckan” efter den gamla skvallertidningen. Jag tycker man kan ta i vad som finns hemma. Lite överbliven, kokt potatis är ju aldrig fel att ha som bas. Lite korv, nån ensam köttbulle eller kall oxfilé från helgen finmiddag?

Som tillbehör kan man servera stekt ägg och rödbetor eller varför inte lite saltgurka.

Själv tog jag i följande
5 st förkokta potatisar
en stor bit grillat vildsvinskött från helgens grillning
några överblivna chorizokorvar
2 st grillade kycklingfiléer
2 st röda lökar
smör

Tärna allt i små tärningar. Stek på hela klabbet i het panna så allt blir ordentligt genomstekt. Vill man ha på lite kryddor går det bra, t ex grillkrydda, svartpeppar, chilipulver eller nått annat man gillar. Själv nöjde jag mig med salt.
Fräs på ordentligt och servera med stekt ägg. Jag skippade rödbetorna då de inte är någon favorit hos mig.

Det finns en massa andra varianter på denna rätt, t ex gräddstuvad pytt eller varför inte råstekt potatis + kött av hög kvalitet + rå äggula = biff Rydberg.

Nästa gång ska jag nog testa med lite kebabsås på. Tror det kan bli en hit! Kom ihåg var du hörde det först…

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara