0 sött

Sockerkaka med äpple

En helt vanlig söndagsmorgon var det dags för lilla korvungen att baka sin första kaka. Det blev inte korvkaka som man kanske hade kunnat gissa, utan en helt vanlig sockerkaka. Hade han själv fått välja hade hade bara haft i salt och bakpulver. Eftersom vi använde oss av en liten bakform gjorde vi en halv sats sockerkaka. (Dubbla alltså om du gör en normalstor kaka).
 
Till en liten kaka behöver man:
1 ägg
1 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl mjölk
smör och ströbröd till formen
ett halvt äpple som blev kvar från ett mellanmål
 
Glasyr:
1 dl florsocker
lite vatten
några droppar karamellfärg
smaksättning om man vill
strössel
 
Smält smöret och ha i mjölken. Skala äpplet och tärna det. Vispa ägg och socker pösigt. Rör sedan ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör sedan ner mjölk- och smörblandningen i smeten. Lägg slutligen i äppelbitarna. Häll smeten i smörad och bröad form. Grädda i ugnen på +175 °C i c:a 20-25 minuter (gör du en större kaka låt den stå inne c:a 40 minuter).
 
Låt kakan svalna. Blanda ihop glasyren. Vi smaksatte vår med en pistageessens. Häll över kakan och garnera med valfritt strössel. 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara