0 fisk/ kött

Sillbullar i korintsås

I Uppsala fanns ett lunchställe som hette Kungsgrillen som tyvärr har lagt ner nu till förmån för ännu en tradig asiatisk restaurang. Där fick man alltid husman av allra bästa snitt. När man kom in var det som en skolbespisning där man tog en bricka och gick och sköt brickan framför sig. Sedan betalade man och fick ut maten i en lucka i väggen.

På menyn kunde man alltid få stekt salt sill med sur grädde. Till maten drack man mjölk. Salladsbordet var alltid riven morot. Som sällskap hade man pensionärer och andra människor som man bara såg på Kungsgrillen. Allt var fjärran från dagens trender.

Varannan måndag kunde jag äta mina älskade sillbullar med kokt potatis och korintsås. En rätt som är bortglömd, skrattad åt och förpassad till äldreboenden där sillbullarnas fana fortfarande vajar i vinden och har en lika självklar plats som pasta och pesto har i vår kök nu.

Sillbullar är ingen konstig rätt. Man gör dem på samma sätt som fiskbiffar, fiskbullar eller fiskpaté. Men det är något som avskräcker när man säger ordet sillbullar.

Ibland önskar jag att människor smakade på rätten istället för ordet.

Du ångrar dig inte.

Sillbullar
200 gr urvattnade saltsillfiléer
100 gr kokt kalvkött (t ex märgpipa)
250 gr kokt potatis
1 liten rödlök eller 1 schalottenlök
1 ägg
2 tsk potatismjöl
Vitpeppar
Rågmjöl och ströbröd till panering
Smör att steka i.

Gör så här
1. Blanda potatis, sill, ägg och kalvkött i en matberedare.
2. Blanda sedan i lätt fräst lök och vitpeppar och kör till en fin smet.
3. Försök forma biffar och vänd i ströbrödet (är svårt pga av rinnig smet).
4. Stek i smör i varm stekpanna. Ganska länge på varje sida så att det går att vända.

Korintsås
1 dl korinter
4 dl kalvbuljong (från kalvkoket)
1 tsk soja
0,5 msk ättikssprit (24%)
2 msk ljus sirap
2 tsk potatismjöl
Svartpeppar.

Gör så här
1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt det koka upp.
2. Låt puttra i ca 10 minuter
3. Rör ut potatismjölet i lite vatten och vispa sedan ner det i såsen.
4. Smaka av med svartpeppar.

Servera med kokt potatis och lite dill. 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara